Romania, pe locul I in Europa la decese prin cancer de col uterin

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 19:20
2936 citiri
Romania, pe locul I in Europa la decese prin cancer de col uterin
Foto: Anadolumedicalcenter.ro

Romania este pe locul I in Europa la decese prin cancer de col uterin, insa, chiar daca acesta ar putea fi prevenit prin vaccinare, putine femei se imunizeaza, a declarat prof dr. Necdet Uskent, de la Anadolu Medical Center din Istanbul, unde sunt tratati anual 1.500 de romani.

"Este paradoxal: sa avem solutii pentru prevenirea maladiei si sa nu fie folosite. Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai grele tipuri, daca se raspandeste. Autoritatile trebuie sa promoveze mai mult vaccinarea", a mai spus medicul turc, citat de Mediafax.

Potrivit medicului, tratamentul bolilor oncologice necesita o abordare multidisciplinara, la Anadolu tumorile fiind evaluate de un consiliu format din patologi, radiologi, specialisti in medicina nucleara, oncologi medicali, oncologi specializati in radioterapie si chirurgi.

Necdet Uskent a mai spus ca, in urma cu sapte-opt ani, tratamentul se dadea "pe boala". S-a constatat apoi ca fiecare boala are particularitatile ei si difera de la un pacient la altul, esentialul, in cazul fiecarei boli, fiind acela de a cunoaste si de a rezolva problema la nivel molecular.

Uskent a mai aratat ca pacientul a carui boala are unele mutatii raspunde mai bine la tratamentul cu inhibitori decat la chimioterapie, indicand in acest sens un procentaj de77%. Totusi, daca pacientii nu au aceste mutatii, raspunsul la tratament scade la 7%. Inhibitorii se administreaza pe acea anomalie celulara.

Cancerul afecteaza, din pacate, si copiii, insa, daca tratamentul este timpuriu si eficient, se poate obtine o rata de supravietuire de pana la 80%, a declarat alt specialist din Turcia, prof. dr. Alp Ozkan, medic de oncologie pediatrica la Anadolu Medical Center.

Tumorile cerebrale, spun specialistii, pot fi identificate la copiii sub un an, intrucat capul creste foarte repede. Pe de alta parte, orice suferinta oncologica la copil debuteaza ca o simpla boala, cu simptome ca febra, semnul unei banale raceli, dar si al unei leucemii. La leucemie, apar si sangerari nazale si dureri osoase si maresc nodulii.

Numarul pacientilor straini de la Anadolu a crescut de la 3.400 in 2010 la 4.500 anul trecut. In iulie 2011, centrul a fost reacreditat de Societatea Europeana de Oncologie Medicala. Din 2002, Anadolu Medical Center este afiliat al Johns Hopkins Medicine din SUA, una dintre cele mai prestigioase institutii medicale ale lumii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cancer col uterin, #clinica oncologica Turcia, #clinica Anadolu, #tratament cancer col uterin , #cancer