Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O boala grava - cancerul de pancreas

Luni, 07 Iulie 2014, ora 11:09
24103 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O boala grava - cancerul de pancreas
Foto: Arhiva personala

Pancreasul este un organ ce tine de sistemul digestiv si de cel endocrin, avand ambele functii: elaborarea de fermenti digestivi (lipaza, amilaza, tripsina si chemotripsina), bicarbonat, dar si de hormoni reglatori ai glicemiei (insulina si glucagonul).

In lipsa substantelor mentionate, digestia se face incomplet, iar glicemia nu mai este normala.

Pancreasul este localizat sub stomac, deasupra ombilicului, transversal, avand un cap, un corp si o coada.

Cancerul de pancreas este o boala mai rar intalnita in Romania, cu evolutie buna doar daca diagnosticul este timpuriu, iar tratamentul se face in stadii precoce. Totusi, supravietuirea dupa 5 ani de la diagnostic este foarte rara, pentru ca, din pacate, diagnosticul se pune tarziu, cand deja boala este avansata, iar tratamentul putin eficient.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cancerul gastric, o boala vindecabila

Cine are risc de cancer pancreatic

Teoretic, oricine poate face orice boala, dar sunt anumiti factori ce cresc riscul de aparitie a unui cancer de pancreas: varsta de peste 55 de ani (in peste 90% din cazuri varsta e de peste 55 de ani, iar in 70% din cazuri chiar peste 65 de ani), sexul masculin, fumatul - in 30% din cazuri, cancerul de pancreas este legat de fumat, consumul exagerat de alcool, obezitate, diabet zaharat, boli cronice de ficat sau operatii pe tubul digestiv.

Se pare ca si alimentatia anormala, saraca in vegetale si bogata in carne rosie si grasimi, expunere cronica la produse petroliere sau insecticide, dar si pancreatita cronica expun la acest tip de cancer, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Pancreasul doare?

Durerea este frecventa in cazul cancerului pancreasului, mai ales daca tumora invadeaza plexul solar - situat in apropiere -, fiind localizata transversal deasupra ombilicului, ca in majoritatea bolilor pancreasului.

Durerea poate sa mearga in spate, catre coloana, si este in agravare progresiva in ciuda tratamentelor aplicate. In cazul in care tumora nu invadeaza nervii, durerea poate sa apara in stadii mai avansate de evolutie a bolii.

Din cauza lipsei simptomelor in aceasta situatie sau in primele stadii de boala, cancerul de pancreas este diagnosticat peste tot in lune destul de tarziu, in momentul diagnosticului peste jumatate dintre pacienti avand metastaze la distanta, iar un sfert metastaze in ganglionii din vecinatatea pancreasului.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele bolilor de ficat

Alte simptome ale imbolnavirii pancreasului sunt diareea cu scadere in greutate importanta, astenia, uneori febra, sete, urinare excesiva - daca apare si diabet zaharat.

In unele forme de cancer de pancreas (cele de cap) pacientul are icter, mancarime de piele, scaune albicioase si urina portocalie, dar in cancerul celorlalte segmente ale pancreasului aceste simptome lipsesc.

In functie de marimea tumorii, extensia la organele vecine sau ganglioni, cancerul de pancreas are 4 stadii, ultimul fiind cel mai avansat si cu cele mai mici sanse de surpavietuire.

Evolutia este in general foarte rapida, din experienta mea 25% dintre pacienti supravietuind la un an de la diagnostic, majoritatea murind insa in primele 5-6 luni.

Tratamentul cancerului de pancreas

In principiu, tratamentul cancerului de pancreas este chirurgical, tipul de operatie depinzand de localizarea tumorii, de stadiul ei, de prezenta sau absenta metastazelor si de starea pacientului.

Cand se poate opera un bolnav cu cancer de pancreas?

Un bolnav cu cancer de pancreas se poate opera cu scoaterea tumorii chiar daca exista extensia tumorii in duoden sau artera gastroduodenala, dar aceasta nu se poate rezeca daca exista invazia stomacului, colonului, vaselor vecine pe mai mult de jumatate din conturul lor sau daca exista metastaze peritoneale sau hepatice.

La operatie se incearca scoaterea totala sau partiala a pancreasului, daca starea pacientului permite si sunt absente metastazele.

Uneori nu se poate scoate tumora si atunci, daca bolnavul are icter, se poate rezolva icterul taind canalul biliar obstruat de tumora si implantandu-l in duoden sau alt segment al tubului digestiv. Icterul dispare progresiv, bolnavul se simte mai bine, dar tumora progreseaza daca nu se asociaza si alta metoda de tratament.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Cancerul de pancreas, #cancer pancreas supravietuire, #cancer pancreas dr Alecse Valerian Ditoiu, #Alecse Valerrian Ditoiu Fundeni, #cancer pancreas tratament , #cancer