Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de colon, o boala in care conteaza enorm ce mananci

Joi, 11 Februarie 2016, ora 12:25
17366 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de colon, o boala in care conteaza enorm ce mananci
Foto: Arhiva personala Ionut Stefan

Cel mai frecvent cancer digestiv este cel de colon. Poate afecta in egala masura atat barbatii, cat si femeile, preponderant dupa varsta de 50 de ani. Din pacate, insa, se inregistreaza tot mai multe cazuri la varste tinere si cu agresivitate extrema.

Alimentatia joaca un rol important in aparitia cancerului de colon. Astfel, alimente incriminate in aparitia cancerului de colon sunt carnea rosie (consumul excesiv de carne de porc/vita/oaie creste riscul semnificativ), mezelurile si toate alimentele conservate cu continut in nitriti, coloranti, conservanti, explica pentru Ziare.com dr. Ionut Stefan, de la Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" din Bucuresti.

In schimb, alimentele bogate in fibre - legume, fructe, cereale integrale au rol protector. Dintre acestea, cruciferele par sa aiba efectul benefic cel mai important - varza, conopida, broccoli - acestea ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia zilnica, iar carnea rosie sa nu se consume mai mult de 2 ori pe saptamana.

Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de piele, una dintre cele mai agresive boli

Componenta genetica este, ca in majoritatea cancerelor, extrem de importanta. Persoanele care au rude de gradul I sau II diagnosticate cu cancer de colon au un risc mai mare decat populatia generala de a dezvolta afectiunea. De aceea, aceste persoane trebuie sa urmeze planurile de screening elaborate de OMS.

Afectiuni precanceroase precum polipii, boala Crohn sau rectocolita hemoragica trebuie monitorizate periodic pentru a evita dezvoltarea unui cancer colonic pe aceste leziuni.

Semne si simptome

Depistarea cancerului de colon trebuie facuta in stadiile initiale, pentru a putea beneficia de tratament curativ. Simptomele si semnele care trebuie sa alarmeze pacientul sunt: sangerarile in scaun, desi nu este o regula ca acestea sa apara, constipatia agravata, balonarea, crampele abdominale, alternanta de diaree cu constipatie, anemia manifestata prin oboseala, paloare, scaderea in greutate.

Diagnosticul se pune prin realizarea analizelor uzuale, care pot reflecta anemia - scaderea hemoglobinei, leucocite crescute, VSH si fibrinogen marite. Testarea pierderilor de sange in materiile fecale se face prin teste special Hemocult sau Hemoquant. Clisma baritata - irigografia si colonoscopia sunt investigatiile care pun in evidenta tumora fara echivoc, ultima permitand si biopsierea acesteia. Doar examenul histopatologic, in urma biopsiei, poate pune diagnosticul cert de cancer colonic.

Odata diagnosticat un cancer de colon, interventia chirurgicala cu rol de indepartare a segmentului colonic care contine tumora trebuie cat mai rapid realizata. Apoi, in functie de stadiul bolii, se va face, complementar, chimioterapie.

Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de col uterin, usor de depistat si tratat in stadiu incipient

Diagnosticul precoce este cheia succesului in aceasta boala, ca de altfel in majoritatea cancerelor. Boala poate fi prevenita fara probleme si trebuie tinut cont de acest lucru, pentru a se evita aparitia unei afectiuni cu potential letal.

Dr. Ionut Stefan,

medic specialist chirurgie generala, competente chirurgie oncologica si laparoscopica

Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" Bucuresti

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Cancerul de colon, #cancer colon alimentatie, #cancer colon carne, #tratament cancer colon, #simptome cancer colon, #dr Ionut Stefan Carol Davila , #cancer