Semintele de dovleac protejeaza impotriva bolilor de inima si cancerului

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 12:19
40891 citiri
Semintele de dovleac protejeaza impotriva bolilor de inima si cancerului

Multe seminte, condimente si legume uscate ar trebui incluse in dieta zilnica datorita substantelor pe care le contin si care ne protejeaza de bolile de inima si de cancer.

Astfel, nutritionistii sustin ca daca le consumam zilnic, sfecla sau semintele de dovleac ne vor imbunatati starea de sanatate, fara a fi nevoie sa luam vreun medicament sau supliment alimentar, scrie Evenimentul Zilei.

Semintele de dovleac, sursa excelenta de magneziu

Aceste seminte sunt cea mai hranitoare parte din dovleac si contin mult magneziu. Un studiu realizat de cercetatorii francezi a aratat ca barbatii cu un nivel ridicat de magneziu prezinta un risc cu 40% mai mic de a muri tineri. "Semintele de dovleac sunt mai bune decat cele de floarea-soarelui, au un efect excelent si impotriva parazitilor digestivi. Sunt insa si foarte satioase, au in compozitie multe uleiuri, asa ca daca sunt consumate in cantitati prea mari ingrasa", afirma nutritionistul Mihaelea Ionescu, de la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice "N. Paulescu", din Bucuresti.

Sfecla protejeaza arterele

Studiile pe soareci au aratat ca pigmentii naturali din sfecla pot ajuta la prevenirea cancerului. Incercati sa consumati sfecla proaspata, sub forma de sucuri in combinatie cu sucul de la mar si morcov, sau coapta, cu un pic de hrean.

"Prin coacere se mentin mai mult din vitamine decat prin fierbere. Sfecla este foarte bogata in saruri minerale, antioxidanti, vitamina C, fier", spune nutritionistul Mihaelea Ionescu. Medicul nu o recomanda diabeticilor in cantitati mari, pentru ca in proportie de 20 la suta contine hidrat i de carbon, si nici celor cu suferinte hepatice.

Scortisoara, excelenta pentru diabetici

Aceasta ajuta la controlul nivelului de zahar din sange ce influenteaza riscul de boli de inima. Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele cu diabet de tip 2 care consuma un gram de scortisoara pe zi timp de sase saptamani isi reduc nivelul de zahar din sange si cel al colesterolului. Puneti putina scortisoara in cafea sau in mancare.

Prunele uscate, foarte bune in sezonul rece

Acestea contin antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi ce deterioreaza celulele, fenomen care creste considerabil riscul de cancer. "Sunt foarte bune in sezonul rece. Prin uscare, se pierd putine vitamine si saruri mineale, iar prunele se pot rehidrata punandu-se in apa. Atentie, insa, si acestea pot fi foarte dulci", adauga nutritionistul Mihaela Ionescu.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#seminte dovleac, #scortisoara, #sfecla, #cancer, #inima , #cancer