Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spala-te pe dinti corect si iti protejezi pancreasul

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 21:22
6081 citiri
Spala-te pe dinti corect si iti protejezi pancreasul
Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Inca din copilarie suntem invatati ca spalatul pe dinti ne poate feri de carii si alte probleme stomatologice, dar acum oamenii de stiinta au descoperit inca un avantaj, si anume faptul ca ne poate feri de cancerul pancreatic.

O noua cercetare sugereaza ca spalatul pe dinti, realizat in mod corect, poate scadea riscul de a dezvolta cancer pancreatic din cauza ca acesta este legat de doua tipuri de bacterii aflate in gura si care produc, de asemenea, si boli ale gingiilor, arata Daily Mail.

O echipa de cercetatori americani a descoperit ca persoanele care au aceste doua bacterii in gura sunt de doua ori mai susceptibile de a dezvolta cancer pancreatic in urmatorul deceniu.

Ce sa mananci ca sa previi cancerul pancreatic

In cadrul studiului actual, oamenii de stiinta au tinut sub observatie peste un deceniu 732 de persoane, iar la sfarsit au aflat ca cele doua tipuri de bacterii sunt legate de aparitia cancerului pancreatic. Astfel, oamenii cu P.gingivalis au prezentat un risc marit cu 59% de a dezvolta cancer pancretic, iar cei cu bacteria Actinobacillus actinomycetemcomitans au prezentat un risc crescut cu 119%. Acestea doua provoaca si parodontita.

Cancerul pancreatic este o boala foarte grava, doar 3% dintre pacienti supravietuind in urmatorii cinci ani de la diagnosticare, fata de 87% la cancerul de san si 98% la cel testicular.

Un nou test de descoperire a cancerului pancreatic

Una dintre cele mai mari probleme este ca boala are simptome usoare in fazele incipiente si de multe ori ramane nedetectata pana cand este mult prea avansata pentru a mai putea fi tratata.

Medicii numesc boala "un lup in haina de oaie", pentru ca simptomele sale - dureri de spate, icter, pierdere in greutate - sunt adesea confundate cu unele oferite de boli mai putin grave, printre care si indigestia.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cancer pancretic spalat dinti, #cancer pancreatic studiu, #bacterii cancer pancreatic , #cancer
Comentarii