Testari gratuite pentru pacientii cu cancer pulmonar - o sansa in plus pentru un tratament eficient

Duminica, 30 Iunie 2019, ora 08:11
5563 citiri
Testari gratuite pentru pacientii cu cancer pulmonar - o sansa in plus pentru un tratament eficient
Foto: Arhiva Ziare.com

Imbolnavirile de cancer au inregistrat o crestere alarmanta in Romania: aproape 100.000 de romani au fost diagnosticati anul trecut cu o forma de cancer.

In ciuda multor descoperiri in medicina moderna si a diversificarii tratamentelor inovatoare, numarul romanilor care afla in fiecare zi ca sufera de o forma de cancer este tot mai mare.

Chiar ultimul raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului (GLOBOCAN) arata ca in Romania, au fost descoperite peste 83.000 de noi cazuri de cancer, anul trecut. In acelasi timp s-au inregistrat si peste 50.000 de decese din aceasta cauza.

Cifrele sunt alarmante, daca ne raportam la faptul ca incidenta cancerului la nivel mondial a crescut la 18 milioane de cazuri noi, inregistratate in fiecare an si aproape 10 milioane de decese, conform cifrelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cancerul pulmonar - campion in Romania

In tara noastra, pe primul loc se situeaza cancerul pulmonar, atat ca numar de cazuri, cat si ca numar de decese in randul barbatilor. Alarmant este faptul ca devine o cauza frecventa de mortalitate si in randul femeilor. Ultimele cifre arata ca, atunci cand vine vorba de mortalitate la femei, cancerul pulmonar ocupa locul patru, dupa cancerul de san, de col uterin si colorectal.

In total, peste 11.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer pulmonar in fiecare an, iar aceasta boala este responsabila pentru aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer in Romania. Incidenta mortalitatii prin cancer pulmonar depaseste numarul deceselor survenite in urma cancerelor de san, colorectal si stomac, la un loc.

Situatia devine alarmanta daca ne raportam si la rata de supravietuire la cinci ani, care pentru pacientii cu cancer pulmonar este printre cele mai scazute - doar 11% in tara noastra, fata de aproximativ 20% in Austria si Suedia.

Profilul pacientului cu cancer pulmonar

- 85% fumatori cronici;

- cancerul pulmonar este intalnit preponderent la barbati, dar se afla in crestere si la sexul feminin;

- 50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 45 si 65 de ani;

- nivelul scazut de cunostinte privind semnele cancerului pulmonar determina pacientii sa solicite consultul medical in stadii avansate ale bolii;

- sub 5% dintre pacienti sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina;

- in momentul diagnosticului, numai 20-25% sunt operabili (boala nu este foarte avansata);

- fara tratament, majoritatea pacientilor mor in primul an de la diagnostic.

In plus, riscul de a face cancer pulmonar la fumatori este de 30 de ori mare mare in comparatie cu nefumatorii.

Arma secreta in lupta impotriva cancerului: testarea biomarkerilor

Asa cum niciun om nu seamana cu altul, nici formele bolii nu sunt aceleasi la toti pacientii. In acest sens, este absolut necesar ca, din momentul in care s-a confirmat diagnosticul, investigatiile sa fie cat mai bine si in detaliu realizate. Pentru eficienta maxima in lupta cu boala este nevoie de un tratament personalizat, iar la acest lucru se poate ajunge doar cu investigatii care sa ofere date cat mai precise despre felul in care cancerul a actionat.

Medicina moderna pune un mare accent pe testarea biomarkerilor, in momentul in care medicul incearca sa elaboreze schema cea mai buna de tratament. Biomarkerii sunt indicatori care ofera informatii extrem de relevante despre procesele biologice normale, procesele de boala sau raspunsuri cu privire la o interventie terapeutica.

"Biomarkerii nu ajuta la diagnosticarea unui cancer bronhpulmonar, ci specifica exact care dintre acesti pacienti au o probabilitate mai mare de a raspunde la un medicament si in acest context definim medicina personalizata", este de parere medicul oncolog Andrei Ungureanu.

Pacientii trebuie sa stie, intai de toate, ca au posibilitatea sa beneficieze de un tratament personalizat si potrivit pentru tipul de cancer cu care au fost diagnosticati. Un pacient informat va fi capabil sa inteleaga cum sunt folositi biomarkerii, care este rolul testarii acestora si sa ia deciziile cele mai bune impreuna cu medicul lui.

In acest scop Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si MSD Romania au lansat, de curand, prima platforma online - www.pulmonar.invingemcancerul.ro, despre testarea biomarkerilor dedicata pacientilor cu cancer pulmonar, proiect care face parte din campania "Viata fara piese lipsa - Actioneaza. Discuta. Testeaza". Exista asadar un instrument care poate oferi pacientilor raspunsuri la multe dintre intrebarile lor.

Cu ajutorul acestei resurse, pacientii pot afla informatii cheie despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri si rolul testarii acestora in tratamentul cancerului pulmonar.

"Ne propunem sa crestem nivelul de cunostinte despre sanatate, pentru a ajuta persoanele cu cancer sa acceseze, sa inteleaga si sa utilizeze informatiile privind sanatatea, pentru a lua decizii referitoare la asistenta medicala, prevenirea bolilor si imbunatatirea calitatii vietii", spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Testarea biomarkerilor este recomandata inainte de initierea oricarui tratament pentru cancerul pulmonar. Aceasta poate fi realizata in orice moment, dar daca este facuta la momentul diagnosticarii, poate contribui inca de la inceput la initierea unui plan de tratament optim.

In Romania, testarea biomarkerilor validati se face gratuit, la recomandarea medicului, in baza unui voucher pe care pacientul il foloseste la un laborator de specialitate. In prezent, costurile acestor testari sunt acoperite de companiile farmaceutice.

Ce e de facut dupa testarea cu biomarkeri?

Dupa primirea rezultatelor testarii biomarkerilor, medicul oncolog poate identifica optiunea de tratament optima pentru tipul de cancer identificat. Cu tratamentul adecvat, sansele de a distruge celulele canceroase sunt mult mai mari.

Agentia Internationala de Cercetare in domeniul Cancerului estimeaza ca, in anul 2040, numarul de cazuri noi de cancer va fi de peste 29,5 milioane de oameni, la nivel global, in timp ce numarul deceselor va ajunge la aproape 16,4 milioane.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Testari gratuite pentru cancer pulmonar , #cancer
Comentarii
Poza Tome
Tome
rank 5
In loc sa se ia masuri pentru reducerea fumatului ....