Ti-ai extirpa sanii daca ai avea gena cancerului? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 15:23
3667 citiri
Ti-ai extirpa sanii daca ai avea gena cancerului? - Sondaj Ziare.com
Foto: www.topnews.in

Teama de a se imbolnavi de cancer le face pe femei sa ia, uneori, decizii radicale din dorinta sau speranta de a nu trece niciodata prin acest cosmar.

Una dintre cele mai frumoase actrite din lume, dupa cum a fost prezentata Angelina Jolie in nenumarate randuri, a anunat ca si-a facut dubla mastectomie preveniva, deoarece este purtatoare a genei BRCA1, care creste considerabil riscul de aparitie a cancerului ovarian si mamar.

Imediat dupa anuntul sau, presa internationala a relatat declaratiile mai multor vedete care au spus ca intentioneaza sa faca acelasi lucru, in timp ce alte celebritati si-au facut curaj si au recunoscut ca au trecut prin asa ceva.

Angelina Jolie, a carei mama a decedat la varsta de 56 de ani din cauza cancerului la san, avea un risc 87% sa fie diagnosticata cu aceasta boala si 50% sa se imbolnaveasca de cancer ovarian. Dupa interventia suferita, riscul a scazut la 5%.

Brad Pitt, despre gestul socant al Angelinei Jolie

"Indata ce am stiut ca aceasta este realitatea, am decis sa actionez preventiv, pentru a minimaliza, pe cat posibil, riscul. Am decis sa ma supun unei duble mastectomii. Am inceput cu sanii, pentru ca riscul de cancer mamar e mai mare decat cel de cancer ovarian, iar operatia e mai complexa", a declarat artista.

Ea a inceput procedura in luna februarie a acestui an, iar in aprilie facuse deja si operatia pentru implanturi.

Actrita nu este singura celebritate care a apelat la aceasta modalitate de a se feri de boala necrutatoare. Sotia rockerului Ozzy Osbourne, Sharon, a suferit de cancer de colon, iar dupa vindecare s-a decis sa minimalizeze riscul de a trece prin acest cosmar si si-a extirpat sanii.

Lectie de curaj: vedete care au dat feminitatea si sanii, pentru viata (Galerie foto)

Purtatoare a genei BRCA1 este si actrita Christina Applegate, care in 2008 a fost diagnosticata cu cancer la san, moment in care s-a decis sa se supuna unei duble mastectomii. La fel au procedat Giuliana Rancic, Wanda Sykes si Kathy Bates.

Cand privesti de la distanta acest subiect poti sa ai o parere diferita fata de cei implicati direct, dar probabil ti-ai pus si tu intrebarea la un moment dat sau, poate, ar trebui.

Ziare.com te invita la vot. Ti-ai extirpa sanii daca ai avea "gena cancerului"?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#extirpare sani gena cancer, #gena cancer sani, #cancer sani mastectomie, #Angelina Jolie extirpat sani, #gena BRCA1 cancer , #cancer