Tratament revolutionar impotriva cancerului, cu ajutorul virusului HIV

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 23:33
5931 citiri
Tratament revolutionar impotriva cancerului, cu ajutorul virusului HIV
Foto: New York Times

O fetita de sapte ani din Statele Unite a invins leucemia cu ajutorul unui tratament ce are la baza o forma modificata a virusului HIV.

Emma Whitehead fusese diagnosticata cu leucemie acuta limfoblastica in urma cu doi ani, iar dupa doua recidive pe care le-a avut in urma chimioterapiei, medicii nu-i mai dadeau copilei nicio sansa de vindecare, scrie New York Times. Disperati, parintii Emmei au acceptat sa o supuna pe micuta unui tratament experimental al medicilor de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Astfel, in luna aprilie, fetita a beneficiat in premiera de un tratament ce are la baza o forma dezactivata a virusului HIV, menit sa-i "reprogrameze" genetic intregul sistem imunitar si sa elimine celulele canceroase.

Desi era cat pe ce sa-i curme viata, tratamentul revolutionar a reusit sa o vindece pe Emma, iar acum, la sase luni de la experiment, aceasta a trecut cu bine peste perioada de recuperare si a scapat de leucemie. Emma este primul copil care a fost supus acestui tratament si se numara printre putinii pacienti din lume care au beneficiat de el.

Cu toate ca se afla inca in etapa experimentala si ca nu toti cei care au beneficiat de el s-au vindecat in totalitate, expertii in oncologie considera ca tratamentul este unul revolutionar.

Metoda presupune reprogramarea limfocitelor T, celulele responsabile de producerea de anticorpi pentru sistemul imunitar, astfel incat acestea sa distruga limfocitele de tip B, a caror proliferare duce la leucemie. Limfocitele de tip T sunt responsabile de sistemul imunitar, iar anomaliile functionale pe care le sufera genereaza boli congenitale precum SIDA.

Tratamentul prezinta si numeroase efecte adverse, cum ar fi explozia de citokine, o inmultire a moleculelor responsabile de transmiterea informatiilor intre celulele sistemului imunitar. Astfel, sistemul imunitar poate sa nu mai reactioneze si sa duca la decesul pacientului dintr-o cauza banala, cum ar fi o simpla raceala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vindecare leucemie virus HIV, #tratament virus HIV cancer, #tratament cancer SIDA , #cancer