Factori de risc surprinzatori in bolile cardiovasculare

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 18:18
7573 citiri
Factori de risc surprinzatori in bolile cardiovasculare

Sedentarismul, tutunul, alimentele grase si stresul sunt factori de risc cunoscuti in bolile cardiovasculare, dar iata ca oamenii de stiinta au descoperit noi cauze ce pot duce la instalarea acestor afectiuni.

Iata care sunt cateva dintre acestea, conform Plaisir sante.

Grupa sanguina A, B sau AB

Conform unui studiu realizat la Harvard School of Public Health, din Boston, riscul de boli cardiovasculare la persoanele de grupa sanguina A, B sau AB, adica jumatate din populatie, este mai ridicat decat in cazul persoanelor care au grupa sanguina O.

Studiul a aratat ca riscul creste cu 5% pentru cei cu grupa A, cu 11% pentru cei cu grupa B si cu 23% pentru cei cu grupa AB. Cercetatorii nu au elucidat cauzele care fac aceste diferentieri, insa, potrivit unei prime explicatii, persoanele cu grupa O au o circulatie sanguina mai buna, iar sangele lor este mai putin susceptibil de a face cheaguri.

Apneea de somn netratata

Cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre apneea de somn, o tulburare caracterizata prin pauze respiratorii repetate in timpul odihnei, si bolile cardiovasculare.

Nici in acest caz nu a fost explicata legatura, mai ales ca cei suferinzi de apnee de somn prezinta adesea si alti factori legati de bolile cardiovasculare, precum obezitatea si diabetul.

O veste buna este insa ca, odata ce aceasta afectiune a fost tratata, mai ales in cazul persoanelor in varsta, riscul legat de apartia bolilor cardiovasculare dispare.

Menopauza precoce

Ceecetatorii de la Vanderbilt University Medical Center, din Nashville, Tennessee, au descoperit ca femeile care intra de timpuriu la menopauza, adica inaintea varstei de 46 de ani, sunt de doua ori mai predispuse la un accident vascular sau un infarct miocardic, fata de femeile a caror menopauza survine mai tarziu.

Studiul fiind insa unul observational, cercetatorii au atras atentia ca nu trebuie considerat ca menopauza precoce cauzeaza boli cardiovasculare, ci poate fi folosita ca un indicator de risc pentru aceste afectiuni.

O greutate in limite normale, insa talia ingrosata

Este cunoscut faptul ca obezitatea creste riscul bolilor cardiovasculare. Totusi, cercetatorii de la Mayo Clinic au descoperit ca nici persoanele cu greutate normala nu se afla la adapost de aceasta boala daca circumferinta abdominala este mare(nu ar trebui sa depaseasca jumatatea inaltimii unei persoane).

Concluzia? Atentie la grasimea in exces de pe pantece!

Munca in schimburi

Potrivit cercetatorilor de la Western University, SUA, care au efectuat nu mai putin de treizeci de studii referitoare la munca in schimburi, riscul de a suferi un infarct miocardic este cu 23% mai ridicat la persoanele care lucreaza in ture. O posibila cauza: perturbarea continua a ritmului cardiac, cauzata de programul atipic.

Violenta in copilarie

Un studiu realizat de American Psychological Association a pus in evidenta faptul ca femeile de varsta medie, care au fost supuse la violenta fizica in copilarie, prezinta un risc ridicat pentru boli cardiovasculare.

Astfel, sunt de doua ori mai vulnerabile la hipertensiunea arteriala, de a avea un nivel ridicat al zaharului in sange, un nivel mare al colesterolului si grasime abdominala in exces, acestea toate reprezentand factori de risc pentru boli ale inimii.

In concluzie, violenta din copilarie poate duce la un stres ridicat si probleme de alimentatie cateva decenii mai tarziu.

Aport insuficient de vitamina D

Conform unui studiu al Universitatii din Copenhaga, la care au participat 10.000 de persoane, exista o legatura intre aportul insuficient de vitamina D si rata ridicata a bolilor cardiovasculare, infarctului si mortalitatii.

Specialistii incearca sa afle daca carenta de vitamina D duce efectiv la aparitia bolilor cardiovasculare sau reprezinta un indicator de sanatate precara.

Cum ne ferim de aceste afectiuni

Trebuie sa luam suplimente de vitamina D? Sa refuzam munca in schimburi? Ce facem daca avem grupa sanguina AB? Adevarul este ca raman multe de lamurit in ceea ce priveste legatura dintre acesti factori si sanatatea inimii, precum si interactiunea dintre ei.

Deocamdata, cercetatorii spun ca ar trebui sa ne folosim de relevarea acestor posibili factori de risc pentru a ne mobiliza sa ducem o viata sanatoasa si sa-i controlam pe cei legat de care s-a dovedit ca duc la aparitia bolilor cardiovasculare.

Daca se face miscare in mod regulat, se renunta la tigari si la mancarea nesanatoasa, se controleaza pe cat posibil stresul, conteaza mai putin grupa sanguina sau varsta la care a survenit menopauza, in cazul femeilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cauze surprinzatoare boli cardiovasculare, #factori risc boli inima, #grupa sanguina boli cardiovasculare, #menopauza precoce boli inima, #risc munca schimburi, #grupa sangvina boli , #cardiovascular