5 sfaturi pentru a reusi sa gatiti mai bine carnea de miel

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 10:09
48663 citiri
5 sfaturi pentru a reusi sa gatiti mai bine carnea de miel
Foto: Cuisine Actuelle

Nu intotdeauna este usor sa gatesti carnea de miel ca un adevarat profesionist. Totul depinde de modalitatea si de sortimentele alese.

Exista mici trucuri pentru a gati in tigaie, a inabusi sau frige carnea de miel, servita la masa traditionala de Paste.

Cuisine Actuelle va ofera cateva idei ca sa preparati bucatile de miel la care v-ati oprit ca un adevarat bucatar sau "Masterchef".

1. Lasati carnea sa se odihneasca la temperatura camerei

In general, carnurile nu trebuie gatite imediat ce au fost scoase din frigider. Daca este prea rece, carnea de miel se va pregati mai greu si nu se va se incalzi uniform.

Lasati-o, deci, sa se odihneasca la temperatura camerei 15 - 30 minute, in functie de marimea sa, inainte de a o baga la cuptor, a o pune in tigaie sau pe gratar.

2. Respectati timpul de gatire

In tigaie, la cuptor sau pe gratar, timpul de preparare al carnii de miel conteaza foarte mult, pentru ca ea sa fie frageda, asa cum doriti.

Pentru un preparat la cuptor (rack, umar, pulpa, spata), socotiti 10 - 15 minute per jumatate de kilogram. Stropiti regulat cu sucul folosit la coacere, evitand astfel uscarea carnii.

In tigaie sau pe gratar (cotlet, coasta, file), sunt necesare 4 minute pentru fiecare fata. Ca sa obtineti o carne la gratar perfecta, incepeti cu foc mai puternic, apoi il reduceti.

In caz ca vreti carne de miel inabusita (piept, umar, gigot, gat), totul depinde de tehnica utilizata: o ora si 30 minute pentru tocana la foc mic si pana la 7 ore in cratita la cuptor.

3. Folositi ustensile bune

E greu sa vezi cand carnea de miel este gata. De aceea, e nevoie de un termometru special. Puneti sonda in mijlocul bucatii de carne (pe toata perioada prepararii) si opriti coacerea cand acesta arata 60 grade Celsius (in sange), 65 (mediu), 77 (bine facuta).

Ca sa intoarceti carnea nu trebuie sa o intepati cu furculita. Mai degraba va ajutati de o spatula. Veti evita pierderea suculentei.

4. Asezonati in ultimul moment

Este cireasa de pe tort. Contrar celor crezute, acest lucru nu se face in timpul gatitului carnii. Asteptati sa fie bine facuta, pentru a sara si pipera. Cand doriti miel la gratar, tapetati cu sare groasa, inainte de a pune carnea.

In schimb, nu ezitati sa adaugati in timpul prepararii aromele. Mielul se impaca perfect cu cimbru, rozmarin, tarhon, salvie, dar si cu usturoi sau ardei iute (chili).

5. Lasati carnea sa se odihneasca dupa preparare

Fie ca e gatita in tigaie, cuptor, barbeque, carnea are nevoie sa se odihneasca putin dupa ce e gata si inainte de a o savura. Pastrati-o intr-o folie de aluminiu sau in cuptorul stins (ce a ramas cald), timp de 15 minute. Permite obtinerea unui produs preparat uniform si bine facut.

Pentru a inalta preparatul, asezati-l pe un platou, peste care puneti o farfurie intinsa, calda.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#carne mierl Paste preparare, #carne miel preparate, #carne miel trucuri gatire, #sfaturi gatit carne miel , #carnea