Carnea, provocarea parintelui din farfuria copilului. Tu stii ce mananci?

Duminica, 31 Martie 2019, ora 09:00
5712 citiri
Carnea, provocarea parintelui din farfuria copilului. Tu stii ce mananci?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Alimentatia corecta a copilului a devenit o provocare pentru parintii responsabili, in ziua de astazi. Cata carne trebuie sa manance un copil? Ce fel de carne e indicata? Cum o preparam? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care incepi sa ti le pui inca de la primii pasi ai diversificarii.

Pornind de la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu specialisti care au dezbatut subiectul carnii, sub toate formele sale.

De la studii care arata potentialul cancerigen al banalului "gratar", pana la informatii contradictorii privind necesitatea anumitor tipuri de carne in alimentatia copilului, dezbaterea se dovedeste a fi una constructiva, din care avem foarte multe de invatat.

Dr. Valeria Herdea, medic de familie, pediatru si Presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), explica foarte clar ca un copil are nevoie de aproximativ 1 gram - 1 gram si jumatate de proteina per kg/corp.

"In general, un preparat de carne (neaparat carne crescuta ecologic, in medii civilizate) are 20 de grame de proteina. Deci din 100 de grame de carne exista 20 de grame de proteina, asa cum exista si in branza, asa cum exista si in ou. Sigur ca proteina variaza in functie de calitatea si modul in care a fost crescut animalul respectiv. Atunci cand alegem pentru copil un preparat de carne, trebuie sa ne gandim la cateva considerente, inainte de a ne gandi daca e sanatos sau nu (sa-i oferim carne - n. red.) ", spune dr. Herdea.

In primul rand, avem nevoie de calitate, avem nevoie sa fie propaspat, avem nevoie sa fim siguri ca termenul de expirare nu a fost depasit, nu in ultima instanta: carnea sa nu fi fost tratata cu diverse substante care sa-i mentina prospetimea. Si, de asemenea, mare atentie la tot ce inseamna modalitatea in care a fost crescut animalul!

"De exemplu: tratamente cu antibiotice, tratamente hormonale, fara alte substante care pot produce efecte foarte severe la nivelul organismului unui copil", explica aceasta.

Ea recomanda ca atunci cand alegem un preparat de carne sa ne orientam, in primul rand, spre carnea alba.

"Ce e important sa retinem: atunci cand alegem preparatul de carne, ne-am dori sa alegem o pasare crescuta in batatura omului, in conditii biologice, cu cereale care nu au fost tratate, fara a-i fi administrate antibiotice", explica dr. Herdea.

"Ne dorim intotdeauna sa fie o carne de calitate si dintr-un mediu sanatos. Pentru ca degeaba cresti un animal sanatos, daca nu oferi si conditiile de mediu din sol", completeaza ea.

Despre carnea rosie, medicul spune ca, intr-adevar, contine teoretic fier mai mult, vitamine si altele. Insa, prin preparare, ele se pierd.

Citeste si articolul: Le dam sau nu copiilor mici carne facuta la gratar? Sfatul pediatrului

Carnea de porc, marul discordiei si teama parintilor

Discutia ajunge usor, usor, la carnea de porc. Iata ca aici parerile sunt impartite si fiecare specialist vine cu argumentele sale.

Dr. Valeria Herdea recomanda parintilor sa introduca in meniu carnea de porc nu mai devreme de doi ani.

"Este important sa stim ca porcul se introduce dupa varsta de doi ani, nu este recomandat mai devreme. Si, in general, respectand principiile de calitate", spune medicul.

Cu toate acestea, nu toti specialistii sunt de aceeasi parere. Chiar si organizatiile internationale au devenit mai relaxate pe acest subiect. Cu o conditie: carnea de porc sa nu fie grasa.

Sistemul de Sanatate Britanic (NHS) sustine ca alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea, pestele, ouale bine facute, leguminoasele cum ar fi fasolea si lintea, sunt toate potrivite a fi date bebelusului chiar de la 6 luni. "In afara de proteine, contin si alti nutrienti folositori, cum ar fi fier si zinc, care sunt importanti pentru bebelusi", se arata in document.

Printre exemple de alimente bogate in proteine, NHS include carnea de pui, carnea de curcan, carnea de vita, carnea de miel, carnea de porc, pestele, ouale, lintea, fasolea, tofu si nautul.

Dr. Sabina Bica, Medic nutritionist in Clinica de Nutritie KiloStop, explica faptul ca "exista un consens la nivel mondial cu privire la recomandarea de a se introduce alimente bogate in fier cat mai devreme dupa debutul diversificarii. Este recomandat, de asemenea, ca pe cat posibil aceste alimente sa se regaseasca la fiecare masa oferita bebelusului. Iar carnea de porc este unul dintre ele. Dar atentie: vorbim de carnea slaba, nu de cea cu multa grasime".

Citeste si articolul: Este bine sau nu sa le dam copiilor mici carne de porc? Sfatul nutritionistului

"Principiile, desigur, variaza de la tara la tara, de la regulament la regulament si, nu in ultimul rand, inclusiv ghidurile de practica medicala sustin introducerea carnii rosii de la o anumita varsta atunci cand exista o anumita deficienta, dar respectand principiile de calitate", nuanteaza dr. Valeria Herdea.

In final, cu totii suntem de acord: trebuie sa tinem cont in primul rand de calitate, insemnand conditii de depozitare, de preparare si de administrare.

"E un lant lung, in care orice produs se poate imbolnavi. Dar, sigur, avem nevoie sa ne adaptam obiceiurilor fiecarei familii, avem nevoie sa ne adaptam la ceea ce inseamna cultura unui popor si, nu in ultimul rand, sa ne gandim totusi ca incercam sa alimentam un copil ca sa facem un adult sanatos. Fara grasimi animale, fara conservanti, fara coloranti", explica dr. Valeria Herdea.

O.D.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tu stii ce mananci, #sfaturi nutritie, #carne alimentatie, #carne gatita copii , #carnea