Este bine sau nu sa le dam copiilor mici carne de porc? Sfatul nutritionistului

Duminica, 24 Martie 2019, ora 09:00
33909 citiri
Este bine sau nu sa le dam copiilor mici carne de porc? Sfatul nutritionistului
Foto: dr. Sabina Bica

Carnea de porc este prea grea pentru copiii mici. Carnea de porc este toxica pentru bebelusi. Carne de porc contine bacterii si ne ingrasa.

Toate sunt afirmatii pe care le gasim cu totii pe Internet la o simpla cautare. Sa le credem sau nu? Tocmai despre asta as vrea sa va vorbesc astazi.

Pentru ca, nu de putine ori, mi se intampla in practica de zi cu zi sa mi se adreseze intrebarea: "Doamna doctor, pot sa ii dau copilului meu carne de porc?"

Din experienta mea de nutritionist, dar si de mama a unei fetite de 3 ani, iti pot spune ca nu este nicio problema sa le oferim carne de porc copiilor mici.

Si nu o spun eu, ci toate ghidurile de diversificare si hranire a copiilor mici: cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ghidurile romanesti dar si cele ale NHS din Marea Britanie.

Exista un consens la nivel mondial cu privire la recomandarea de a se introduce alimente bogate in fier cat mai devreme dupa debutul diversificarii. Este recomandat, de asemenea, ca pe cat posibil aceste alimente sa se regaseasca la fiecare masa oferita bebelusului. Iar carnea de porc este unul dintre ele. Dar atentie: vorbim de carnea slaba, nu de cea cu multa grasime.

Ca sa fim corecti, toate aceste mituri care circula pe Internet si cu care am inceput articolul au totusi un sambure de adevar in ele. Carnea de porc cu grasime da, poate fi grea pentru copiii mici si poate sa duca la ingrasare. Dar nu acelasi lucru putem spune si despre cea slaba, cum este muschiul de porc. Stiati ca muschiul de porc are aproape acelasi numar de calorii ca pieptul de pui?

De asemenea, o carne dintr-o sursa necontrolata poate reprezenta un risc atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Insa daca alegem o carne de porc slaba, dintr-o sursa controlata cu siguranta nu vom da gres.

Ghidurile precizeaza ca cel mai important factor de care sa se tina seama in diversificare este continutul de nutrienti: fier, zinc, grasimi, proteine, vitamine si alte minerale esentiale. Astfel ca hrana oferita bebelusilor si copiilor mici trebuie sa fie de densitate mare si sa incuda o varietate mare de alimente din fiecare grupa.

Iar carnea de porc slaba contine proteine, calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, precum si vitamina D si din clasa B.

Eu personal as alege oricand pentru copilul meu o bucatica de muschi de porc crescut de bunica la tara, in loc de puiul din comert. Singura conditie este ca porcul sa fie verificat de veterinar si carnea oferita copilului sa fie foarte bine gatita. Va recomand sa o asociati cu piure, sa o preparati sub forma de chiftelute sau, in cazul in care copilul este mai mare, sa i-o oferiti ca atare.

Desigur ca, pentru a fi siguri ca le oferim copiilor nostri toate vitaminele si mineralele de care au nevoie, varietatea este de baza. Asa ca nu va limitati la carne de porc, ci alternati cu pasare, peste, vita, porc, iepure sau alte variante.

Prin urmare, concluzia mea este ca putem folosi carnea de porc slaba atat in alimentatia noastra, cat si a copiilor mici, la fel ca pe orice alta carne.

Important este sa o combinam cu multe vegetale si sa alternam cat de mult posibil sursele de carne intre ele.

Dr. Sabina Bica

Medic nutritionist Clinica de Nutritie KiloStop

www.kilostop.ro

Autor pe blogul www.smartmama.ro

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Tu stii ce mananci, #carne alimentatie copil, #carne porc copil , #carnea