Tu stii ce mananci? Mezelurile pot fi periculoase in alimentatia celor mici! Sfatul nutritionistului

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 08:30
7467 citiri
Tu stii ce mananci? Mezelurile pot fi periculoase in alimentatia celor mici! Sfatul nutritionistului
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Mereu la indemana, gustoase si usor de integrat in micul dejun al copiilor, mezelurile constituie o varianta rapida si nu rareori ieftina pentru parintii care nu au timp dimineata. Insa sunt ele si sigure pentru consum la varste fragede?

Ce sunt mezelurile?

Mezelurile reprezinta acea categorie de alimente obtinute din carne tocata, condimentata si invelita in membrane naturale.

Tocmai am definit mezelurile de tara, preparate fara aditivi, al caror termen de valabilitate ajunge la 2-3 saptamani pentru cele afumate si necongelate sau pastrate in untura.

Acestea ar trebui consumate ocazional si in cantitati mici de catre copii deoarece toleranta lor digestiva nu este definitivata.

In plus, carnea grasa de porc sau de vita este considerata proteina cu valoare biologica scazuta, adica nu furnizeaza suficienti aminoacizi de calitate atat de necesari cresterii si dezvoltarii copiilor.

Majoritatea mezelurilor din comert sunt facute din resturi obtinute prin procesul de dezosare mecanica MDM (mechanically deboned meat) adica din carnea care ramane pe oase in urma acestui proces si care este apoi procesata (afumata, uscata, pasteurizata, aditivata).

Cuvantul cheie: ADITIVAREA

Aditivii reprezinta acele substante chimice sau naturale care se adauga in procesul de productie pentru a obtine sau a intensifica gustul, culoarea si consistenta pentru un anumit produs. De asemenea, anumiti aditivi cresc perioada de valabilitate.

In cazul mezelurilor, cei mai cunoscuti aditivi, care se regasesc si pe etichetele produselor, sunt:

Glutamatul de sodiu sau E621 folosit ca potentiator de aroma si considerat sigur pentru consum de catre FDA si UE, prin prisma faptului ca se foloseste in cantitati foarte mici, deoarece un exces din acest aditiv schimba gustul carnii.

Cu toate acestea, studiile pe soareci au demonstrat potentialul lui cancerigen si o crestere a riscului de a dezvolta obezitate, ca dependenta pe termen lung.

Acidul erithorbic (E315) si erithorbatul de sodiu (E316) folositi ca stabilizatori de culoare. Acestia interfereaza cu metabolismul vitaminei C, scazandu-i absorbtia.

Acetatil de sodiu (E262) este un acid prezent in mod natural in fructe si folosit in aditivarea produselor pentru efectul lui conservant. Este considerat sigur pentru consum si nu are efecte adverse cunoscute.

Polifosfatul de sodiu (E452) se foloseste pentru capacitatea lui de a retine apa in produsele din carne, insa consumat frecvent poate sa intervina negativ in procesul de dezvoltare osoasa si dentara la copii prin dezechilibrarea balantei fosfo-calcice (metabolismul fosforului si al calciului in corp).

Principalul efect asupra copiilor consta in fixarea deficitara a calciului in oase si aparitia osteopeniei la varste fragede.

Carageanul sau E 407 este un extract din alge marine folosit ca agent de ingrosare in mezeluri care retine apa in carne. Studii recente arata insa potentialul lui cancerigen pentru cancerul de colon.

Nitritul si nitratul de sodiu, E250 si E251, impiedica dezvoltarea bacililor botulinici in carne si peste si dau acestora culoarea roz specifica, insa determina formarea unor substante cunoscute sub denumirea de nitrozamine, care si ele sunt considerate a fi cancerigene.

In cazul copiilor cu varste sub 3 ani, consumul cronic si in cantitati mari de nitrati poate duce la episoade de asfixie, prin capacitatea lor de a lega hemoglobina impiedicand astfel transportul oxigenului.

In plus, in mezeluri mai putem gasi proteine din soia, faina de soia, proteine vegetale texturate, proteine din arahide, gluten, unele dintre ele considerate alergeni pentru copii.

Bune sau rele?

Institutul American pentru Studierea Cancerului asociaza consumul de 20g mezeluri pe zi cu risc crescut de aparitie a cancerului colorectal. Studiile arata ca aceeasi doza minima zilnica poate sa contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale la varste tinere si a obezitatii in randul copiilor.

Cu ce le inlocuim

Doar pentru ca nu ne mai putem baza pe mezeluri nu inseamna ca trebuie sa renuntam la sandwich-urile atat de practice pentru micul dejun sau pentru pachetelul de la scoala.

Friptura rece feliata din muschi de porc sau pulpa de pui tocata la cutit si asezata in lipie alaturi de legume pot reprezenta variante la fel de gustoase pentru cei mici care, in plus, vin cu aport proteic si energetic de calitate si nu pun in pericol sanatatea copiilor nostri.

O alta varianta gustoasa si sanatoasa o reprezinta pateul din ficat de pasare preparat in casa, combinat de asemenea cu legume in sandwich.

Da, toate aceste variante necesita organizare si preparare din timp, un efort minim pentru un efect maxim asupra sanatatii si dezvoltarii copiilor.

Articol semnat de dr. Elena Tambrea, Medic nutritionist Clinica de Nutrutie KiloStop

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mezeluri copii, #sandwich mezel copii, #Tu stii ce mananci , #carnea