De ce ar trebui sa consumi mai des ceai

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 18:28
6827 citiri
De ce ar trebui sa consumi mai des ceai
Foto: Arhiva

Nu doar experienta, ci si nenumarate studii au demonstrat ca un ceai e binevenit la orice ora, avand nebanuite proprietati, putand preveni de la tumori si atac cerebral si pana la banalele infectii.

Cele mai multe studii au aratat ca trei cescute de ceai reprezinta cantitatea ideala. Cat despre plic, acesta trebuie lasat in apa fierbinte circa 5 minute, pentru a ne bucura de toate beneficiile licorii, potrivit lui Simon Gibbons, din cadrul Scolii londoneze de Farmacie, citat de Daily Mail.

Adaugarea laptelui in ceai, dupa modelul englezesc, face ca organismul sa nu asimileze toti antioxidantii continuti de bautura, din cauza proteinelor celui dintai. Insa zaharul sau mierea nu au acelasi efect.

Risc mai mic de atac cerebral

Un studiu efectuat pe durata a 15 ani in Olanda a aratat ca exista o stransa legatura intre consumul regulat de ceai negru, fara lapte, si un risc diminuat de atac cerebral. Cercetatorii au concluzionat ca flavonoidele (substantele nutritive cu proprietati antioxidante) care se gasesc in concentratii mari in ceaiul negru scad colesterolul rau, micsorand si riscul de atac cerebral.

O cercetare realizata in SUA a aratat ca 5 cescute de ceai negru pe zi scad colesterolul rau cu 11%. Flavonoidele continute contribuie si la o mai buna functionare a vaselor de sange.

Ajuta digestia

Ceaiul verde ajuta sistemul digestiv sa functioneze optim, stimuland contractile intestinale. Tot el poate ajuta si in procesul de slabire: ceaiul verde blocheaza absorbtia grasimilor rele in proportie de 30%.

La fel de benefic este si ceaiul de menta, uleiurile esentiale ajutand la detensionarea sistemului digestiv. Pe langa faptul ca usureaza digestia, ceaiul de menta previne si amelioreaza crampele.

In caz de greturi sau stare de voma, indicat este ceaiul de ghimbir, chiar si in cazul femeilor insarcinate, cu greturi matinale.

Functionarea creierului

Ceaiul negru imbunatateste concentrarea. Un studiu al Universitatii Northumbria a aratat ca L-teanina si cafeina continute de ceaiul negru imbunatatesc functia cognitiva. In cadrul unor teste ce masurau capacitatea cognitiva, subiectii care bausera doua cescute de ceai negru s-au descurcat mai bine decat cei care consumasera un ceai placebo.

Un alt studiu realizat la Imperial College a aratat ca cei care beau 100 ml de ceai (sau cafea) pe zi prezinta un risc cu 34% mai mic de a fi diagnosticati cu o tumoare la creier.

Lupta cu cancerul

Ceaiul contine polifenoli, antioxidanti care inhiba evolutia celulelor canceroase. Tot ceaiul are de 8 pana la 10 ori mai multi polifenoli decat fructele si legumele. Ceaiul verde este mai cu seama bogat in polifenoli.

Un studiu recent realizat in Taiwan a aratat ca o cescuta de ceai verde pe zi reduce riscul de cancer pulmonar, mai ales in cazul in care cei care il consuma au o anumita gena. Se crede, de asemenea, ca incetineste evolutia cancerului de prostata si ca reduce riscul de cancer al stomacului.

De mentionat este insa faptul ca ceaiul nu trebuie consumat foarte fierbinte, deoarece in acest caz riscul de cancer al gatului creste.

Intareste sistemul imunitar

O cercetare realizata la Harvard a presupus compararea unor mostre de sange recoltate de la mari consumatori de ceai si de la persoane care nu consumau deloc aceasta bautura. S-a descoperit ca cei care beau zilnic 5 sau 6 cescute de ceai negru aveau un sistem imunitar extrem de puternic.

Polifenolii continuti de ceai maresc rezistenta in fata unor tipuri de bacterii si accelereaza metabolismul. In plus, sunt benefici pielii.

Despre ceaiul de ghimbir se crede ca are proprietati antiinflamatorii, putand stimula circulatia. In plus, are si efect analgezic, dupa cum a aratat un studiu recent. Consumat la debutul unei migrene, poate ameliora durerea.

Insomnie si anxietate

Ceaiul negru ar trebui evitat inainte de culcare, din cauza cafeinei continute. Insa cele de plante sunt indicate. Insomnia este adesea cauzata - sau cauzeaza - de anxietate, asa ca plantele cu efect calmant sunt ideale. Musetelul este de multa vreme folosit pentru a induce somnul, gratie triptofanului continut, un amino acid cunoscut pentru efectele sale "tranchilizante".

Ceaiul de lavanda relaxeaza atat creierul, cat si corpul. Si despre cel de busuioc se crede ca actioneaza precum un sedativ usor.

Sanatatea danturii

Desi consumul de ceai negru poate face dintii sa se decoloreze, el nu este nociv, gratie polifenolilor care nu ingaduie formarea placii dentare, protejand totodata de bacteriile ce cauzeaza bolile de gingii si cariile.

Ceaiul alb si cel verde protejeaza, de asemenea, de aceste bacterii. Ceaiul de fructe erodeaza cel mai mult smaltul dintilor.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#ceai sanatate, #ceai beneficii, #ceai insomnie, #ceai cancer, #ceai infectii, #ceai creier , #ceai