De ce nu beau romanii ceai?

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:43
5246 citiri
De ce nu beau romanii ceai?

Ceaiul energizeaza, tonifica, detoxifica organismul, vindeca si linisteste, calmeaza si te ajuta sa dormi bine, racoreste ori incalzeste si, la nevoie, te hraneste.

Cu toate acestea, sunt persoane mature care refuza sa bea ceai, sustinand si fiind chiar convinse ca ceaiul e numai pentru oamenii bolnavi si asta pentru ca la noi primul leac, in caz de boala, este ceaiul.

Si aceasta convingere vine de undeva, din copilarie, cand mama ori bunica pregatea indata un ceai in caz de gripa, raceala ori durere de burta. Ceaiul nu era in casa o obisnuinta, o placere, un rasfat, ceaiul era un medicament si acest lucru a ramas bine intiparit in memorie.

Copilul trebuie obisnuit de mic sa bea ceai, dar nu numai cand este bolnav, pentru ca si el va creste cu aceeasi idee, ca ceaiul se bea numai la boala. Obiceiurile bune se invata de acasa, de la parinti si vor fi respectate toata viata si transmise mai departe.

O cana de ceai de fructe de padure sau de tei, de exemplu, este minunata intr-o zi rece, cu ploaie si vant, cand vii de afara infrigurat si poate obosit, sau seara, cu o felie de paine prajita, unsa cu unt si miere de albine.

Avem o flora bogata, diversa ca sa preparam atat ceaiuri de placere, cat si infuzii in caz de boala. Iata cum trebuie preparat ceaiul pentru ca lichidul acela divers colorat din ceasca sa ne fie prieten, asa cum ne dorim, si nu dusman.

Se pune apa la fiert si, dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se ia ibricul de pe foc

si se toarna peste planta pusa in ceasca. Planta nu se fierbe niciodata! Se acopera ceasca si se lasa la infuzat 4-5 minute dupa care se strecoara daca este cazul.

Mult mai comod este sa folosim pliculete. Se indulceste cu zahar si/sau miere dupa gust.

Ceaiul nu se bea niciodata fierbinte nici cand suntem inghetati bocna, nici cand suntem raciti, gripati si ne doare in gat. In loc sa ajute, ceaiul fierbinte irita mai rau gatul si perioada de vindecare este mai lunga. Ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10-15 minute, chiar si cand afara se topeste asfaltul de caldura.

Se face o greseala foarte mare cand se prepara ceai pentru toata ziua. Ceaiul se face in cantitati mici si se bea imediat dupa ce a fost preparat, atunci cand calitatile ii sunt mai puternice. In timp, compozitia ceaiului se degradeaza, isi schimba culoarea si gustul. Nici reincalzit nu mai este ca atunci cand a fost proaspat preparat.

Nu se consuma prea mult timp acelasi tip de ceai, de aceea este bine sa aveti in casa mai multe feluri de plante pe care sa le alternati.

Persoanele care beau ceai in scop terapeutic trebuie sa tina cont de recomandari si sa bea ceaiul inainte de masa sau dupa masa. Ceaiul de placere se poate bea oricand, cu conditia sa fie corect preparat si bine dozat.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ceaiuri calmante, #ceaiuri energizante, #ceaiuri contra racelii , #ceai