De ce sa bei mai mult ceai

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 07:01
13089 citiri
De ce sa bei mai mult ceai

Ceaiul este o bautura indragita de multe persoane, dar niciodata nu este de prisos o marire a volumului consumat, caci este extrem de sanatos si te ajuta sa te feresti de diverse boli, sa fii mai calm, mai concentrat si chiar sa scapi de anumite dureri.

Au fost efectuate foarte multe cercetari pentru a se analiza elementele sale componente si felul cum actioneaza acestea impotriva factorilor nocivi, toate acestea ducand la concluzii precum cea data de nutritionistul Beth Reardon, de la Universitatea Duke, care spune ca ceaiul este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti. Iata cum te poate ajuta aceasta bautura, conform Caring.com:

Ceaiul te ajuta sa slabesti

Compusii plantei Camellia sinensis, din care se obtine ceaiul negru, verde si cel alb, duc la o crestere a ratei metabolismului, fapt care te poate ajuta sa arzi cu 45-50 de calorii mai mult pe zi. Poate ca pare putin, dar in decursul unui an, kilogramele date jos se vor observa cu siguranta.

In 2011 a avut loc un studiu in Japonia, in care au fost identificati doi compusi continuti de planta care ingreuneaza cresterea in greutate in cazul cobailor care aveau o dieta bogata in grasimi. Ulterior, cercetatorii chinezi au descoperit ca si catehinele duc la pierderea in greutate. Ceaiul trebuie insa baut fara zahar sau lapte, avand astfel 0 calorii.

Te mentine calm si concentrat

Cafeina din ceaiul verde si negru contribuie la mentinerea starii de alerta, chiar daca nu la fel de mult precum cofeina. Un compus numit L-teanina, aminoacid cu actiune neurologica, este cel care te ajuta sa te concentrezi mai bine. El relaxeaza, iar scapand de stres vei putea sa lucrezi mai cu spor.

Trei sau patru cani de cai pe zi sunt indicate pentru a simti cel mai bine acest tip de reactie, fara sa ai apoi efecte nedorite, cum ar fi imposibilitatea de a dormi noaptea. Bautorii de ceai au cortizolul, hormonul stresului, la un nivel mult mai scazut fata de restul persoanelor.

In cazul in care te temi ca ceaiul te va deshidrata, poti sa stai linistit, caci studiile arata ca acesta este la fel de hidratant precum apa si chiar mai bun, daca tinem cont de elementele pe care le contine.

Ajuta la repararea celulelor distruse de cancer

Ceaiul este una dintre cele mai bogate surse de flavonoide, antioxidanti care ajuta la repararea celulelor afectate de boala. Astfel, acestea revin la normal si se elimina riscul de a se transforma in unele canceroase sau de a se autodistruge. Flavonoidele apara si de oxidare, astfel incat protejeaza de cancerul la san, piele, plamani, colon, ovare sau vezica urinara.

Dupa ce apa da in clocot, las-o peste ceai cateva minute, pentru ca infuzia cu elemente benefice sa fie maxima. Catehinele sunt mai puternice decat vitamina C sau E, iar concentratiile de polifenoli din aceasta bautura sunt mai mari decat cele din fructe si legume.

Previne distrugerea oaselor de la menopauza

Cercetatorii nu sunt siguri cum ajuta ceaiul la apararea structurii osoase, dar dovezile in acest sens sunt mai mult decat puternice. Femeile intre 65 si 76 de ani care beau ceai negru au oase mai puternice decat cele care nu au acest obicei, ceea ce inseamna mai putine fracturi si un risc mai mic de osteoporoza.

Pentru a nu te plictisi de acelasi sortiment, alterneaza ceaiul verde cu cel alb si negru. Cel din urma are cea mai multa cantitate de cafeina, iar cel alb are cei mai multi antioxidanti, urmat indeaproape de cel verde. Diferenta dintre ele consta in felul in care au fost procesate. Cel alb este cules si uscat la aer, cel verde este incalzit, eventual cu ajutorul aburilor, iar apoi uscat, iar cel negru trece prin inca un pas, numit oxidare.

Ceaiul protejeaza dintii si gingiile

Antioxidantii, precum catehinele, reduc inflamatiile si previn depozitarea tartrului, protejand dintii si gingiile. Ceaiul contine si flor, care protejeaza smaltul dintilor.

Un studiu efectuat pe 940 de japonezi cu varste cuprinse intre 49 si 59 de ani arata ca persoanele care beau ceai in mod regulat au dinti si gingii mai sanatoase decat restul.

Acest lichid inlatura si substantele lipicioase ramase de la mancare si bautura dulce, astfel incat dantura ramane curata.

Poti sa bei atat ceai cald, cat si rece, dar evita-l pe cel cu gheata, caci adesea este mai diluat si nu mai are acelasi efect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ceai verde sanatate, #ceai sanatate, #ceai antioxidanti, #ceai negru alb, #ceai efecte pozitive, #ceai beneficii, #ceai slabire , #ceai