Dormi bine si pe canicula!

Luni, 18 Iunie 2012, ora 20:02
5389 citiri
Dormi bine si pe canicula!

Caldura de peste zi, aerul uscat, dar si poluarea care se simte puternic declanseaza stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene si, mai ales, imposibilitatea de a dormi noaptea, de a te odihni suficient pentru a-ti desfasura activitatea de a doua zi.

Din cauza caldurii sufocante, organismul este atat de tensionat incat apar dificultati de relaxare si neputinta de a adormi, combinata cu aerul sufocant din incapere, specific locuintelor lipsite de sistem de ventilare. Se marestee nervozitatea si somnul fuge, noptile devenind un cosmar chiar si pentru persoanele care, de regula, au un somn sanatos, linistit si care, in restul anului, nu se plang niciodata de insomnii.

O persoana matura are nevoie de sase - opt ore de somn, copiii si varstnicii de opt - zece ore.

Se spune ca somnul bun se pregateste inca din timpul zilei. Aerisirea camerei de dormit trebuie sa se faca dimineata devreme si seara, inainte de culcare, dupa ce afara incepe sa se simta putin din racoarea noptii.

Peste zi trebuie sa se faca o hidratare corecta si suficienta a organismului. Vara, omul matur si sanatos bea si pana la trei - patru litri de lichid pe zi, adica apa, ceaiuri, sucuri naturale, preparate in casa. O cauza a lipsei de somn ar putea fi consumul mic de lichide de peste zi, care noaptea poate provoca o deshidratare severa.

In zilele calduroase evita consumul excesiv de cafea, ceai verde, bauturi energizante si bauturi racoritoare dulci. Toate acestea contin cofeina care, in exces, si combinate cu caldura din incapere nu te lasa sa dormi.

Ce ceai bei inainte de culcare, vara

Pentru un somn linistit, sanatos, odihnitor, bea seara, inainte de culcare, ceaiuri din plante puternic aromate. Una din cele mai recomandate plante care trateaza insomnia este menta. Are efect de relaxare, calmeaza durerile de cap si racoreste.

Pune pe masa, intr-o vaza, fara apa, cateva crengute proaspete de menta. Aerul fierbinte din camera va deveni mai respirabil si inmiresmat si incaperea va capata un aspect mai prietenos.

Ceaiul de levantica este o sursa de calm si sanatate pentru sistemul nervos, linisteste si induce somnul. Se prepara turnand o cana de apa clocotita peste doua linguri de planta uscata si maruntita sau un plic la o cana de apa.

Fa un saculet din tifon, umple-l cu flori de levantica si pune-l langa perna pe care dormi. Te va ajuta sa adormi mai repede si sa ai un somn sanatos, linistit si odihnitor.

Sunatoarea este, de asemenea, indicata in caz de insomnie. Se face o infuzie in care se adauga un varf de lingurita de miere de albine, cand ceaiul este cald, si tot atat de zahar, si-n care se stoarce putina zeama de lamaie.

O baie calda, un dus sau o simpla baie la picioare te-ar putea scapa de cosmarul noptilor nedormite. Daca preferi o baie, prepara o infuzie de menta, busuioc sau levantica si adaug-o in apa din cada. Plantele puternic aromate calmeaza, relaxeaza, alunga stresul acumulat peste zi, racoresc si te pregatesc pentru o noapte linistita.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ceaiuri insomie canicula, #sfaturi somn canicula, #probleme somn canicula, #insomnii canicula , #ceai