Intoarcerea la natura: un biolog se dedica ceaiurilor

Marti, 24 Mai 2011, ora 15:13
5549 citiri
Intoarcerea la natura: un biolog se dedica ceaiurilor

Intr-o lume dominata de industria farmaceutica, care pare sa aiba raspuns in orice situatie, de la banalele dureri de cap pana la amagirea bolilor incurabile, sa alegi viata pe cont propriu, ca si producator de ceaiuri si educator al oamenilor in privinta tratamentelor naturale, poate fi o aventura privita cu circumspectie de cei din jur.

Munca multa, migaloasa, permanenta, investitii mari, castiguri relativ modeste, plus o cautare continua a zonelor curate, unde plantele cresc departe de poluare si de oameni. Dar cand simti ca acesta e drumul pe care trebuie sa mergi, lasi totul deoparte si te dedici unui crez: ca natura te ajuta sa redevii parte din ea, cu demnitate.

Irina Stanca-Mustea este biolog, cu zeci de ani de experienta in cercetare si specializare in tratamente fitoterapeutice. Asta spune despre ea si website-ul propriu (irina-mustea.net), prin care da lumii virtuale de stire despre activitatea ei.

Ce nu spune website-ul si nu spun nici frazele standardizate din programe si prezentari ale targurilor sau evenimentelor la care Irina participa este ca, pentru ea, a cauta, a culege si a transforma plantele in ceaiuri, ca tratamente personalizate, inseamna un mod de viata, nu o meserie.

"Fostii mei colegi de la Facultatea de Biologie de aici, din Bucuresti, au fost uimiti cand, dupa ani de cercetare in institute specializate, am ales plantele. Dar cred ca plantele sunt cele care m-au ales pe mine, pana la urma, pentru ca intotdeauna le-am simtit chemarea, am avut drag de ele si imi placea sa ma ocup de culesul lor si sa studiez efectele pe care le au asupra organismului", spune Irina.

Munca Irinei in cercetare si tratamente alternative a inclus colaborari cu Institutul National de Homeopatie si Acupunctura, Institutul Cantacuzino, Institutul de Cercetare Fundulea, dar si cu altele.

"In anii mei de cercetator, am avut ocazia sa particip si la diverse experimente, spre exemplu tratamente pe seminte, cu stimulatori de crestere artificiala. Practic, noi, cercetatorii, incercam sa copiem natura. De asta mie nu imi poate spune nimeni ca nu se folosesc stimulatori la produsele obtinute la norma, indiferent cat de natural se anunta a fi crescute!

Am fost in domeniu si stiu cum se procedeaza. Am adunat o experienta vasta ca biolog si cercetator inainte de a decide sa imi folosesc cunostintele pe drumul naturii, devenit, acum, drumul meu", rememoreaza biologul.

Educatie despre plante si ceaiuri

Povestea care a determinat-o sa isi urmeze pasiunea pentru plante este despre o fetita de 8 ani, Andra, operata de o imensa tumora, care zacea pe un pat de spital, conectata la aparate dupa rezectia de intestin, cu pronostic de viata de maxim 3 luni din partea medicilor.

"Intamplarea a facut ca mama ei sa ma cunoasca pe cand citeam si eu despre controversatul Valeriu Popa (n.r. - inginer de profesie, considerat pionier al bioenergeticii si naturismului in Romania).

Detaliile sunt multe, dar esenta este ca s-a dus la el cu fetita, iar aceasta este acum o tanara in floarea varstei, a facut facultate si este in viata, ca urmare a unui tratament considerat, probabil, neconventional de catre medicina, dar bazat pe natura si regim alimentar sanatos. Asta m-a facut sa ma reprofilez. Asta si convingerea mea sincera ca, dincolo de tratamentele clinice, trebuie sa existe o speranta de la natura", considera Irina.

Astfel, din 1995 a devenit producator de plante medicinale biologice. A studiat timp de doi ani diverse amestecuri pentru ceaiuri si combinatii de plante, bazandu-se pe carti de specialitate romanesti, cu referire la flora si conditiile de la noi din tara, a studiat ecologie, agronomie si medicina, pentru a putea oferi cele mai bune sfaturi celor care apeleaza la tratamentele sale.

"Nu bolile trebuie sa le tratam, ci pacientii. Tratamentele naturiste sunt personalizate, in functie de starea fiecaruia, de sistemul imunitar, de diagnostic, de alergii, de stadiul bolii. Fiecare om are un istoric medical diferit. Din acest motiv tratamentele alternative se concretizeaza in retete unice, care sa corespunda nevoilor unei persoane si sa nu interactioneze negativ cu alte tratamente urmate", explica biologul.

Toti cei care ii cer ceaiuri primesc sfaturi despre cum sa le prepare singuri, cum pot culege si usca plante, in ce conditii sa le pastreze, cum sa prepare infuziile, cum sa le bea, ce sa manance ori sa nu manance in timpul tratamentului, cat timp dureaza un tratament cu ceai si multe alte informatii utile.

Camelia Jula

Citeste mai departe despre Intoarcerea la natura: un biolog se dedica ceaiurilor pe Think Outside the Box.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#biolog ceaiuri, #Irina Stanca Mustea ceai, #terapii naturiste, #ceai terapeutic , #ceai