Luni, 26 octombrie, cea mai neproductiva zi a anului

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 14:05
2042 citiri
Luni, 26 octombrie, cea mai neproductiva zi a anului
foto: The Telegraph

Trecerea la ora de iarna si prima zi de munca in care soarele apune chiar la finalul programului ii afecteaza atat de mult pe angajati, incat expertii britanici au declarat ziua de 26 octombrie 2009 "cea mai neproductiva zi a anului".

Dupa-amiezele intunecate aduse de trecerea la ora de iarna ii deprima atat de mult pe angajati, incat productivitatea acestora va scadea cu pana la 50% saptamana aceasta, varful fiind atins chiar in ziua de luni, potrivit unui studiu al sociologilor britanici, citat de The Telegraph.

Cercetatorii britanici au descoperit ca 52% dintre angajati recunosc ca le va fi foarte greu sa lucreze saptamana aceasta, in special in prima zi de lucru, iar 14% dintre ei chiar au avut probleme la serviciu anul trecut si au fost certati de sefi, pentru performantele extrem de slabe aduse de schimbarea de ora.

Mai mult, 8% dintre cei 2.000 de respondenti ai chestionarului au marturisit ca trecerea la zile mai scurte si intunecate ii deprima atat de tare incat obisnuiesc sa sune si sa se invoiasca luni de la serviciu.

"Nu e de gluma cu melancolia de iarna. Iti poate afecta performantele pentru ca nu te lasa sa te concentrezi si sa-ti vezi de treaba asa cum faci de obicei, iti afecteaza libidoul si viata sociala, pentru ca esti mereu iritat", explica doctorul Christian Jessen, pentru postul TV britanic Channel 4.

Potrivit acestuia, foarte multi oameni au de suferit din cauza trecerii la ora de iarna, fiind mai obositi si deprimati din cauza zilelor scurte, si extrem de nefericiti ca ajung sa plece de la serviciu pe intuneric.

Aceasta stare emotionala, numita Tulburare Afectiva de Sezon, afecteaza aproximativ doua milioane de britanici si poate fi depasita numai prin suplimentarea cantitatii de lumina primita in timpul lunilor intunecoase de iarna.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#trecere ora iarna depresie, #melancolie iarna depresii , #ceai