Pirul, buruiana de leac

Sambata, 21 Mai 2011, ora 09:24
22579 citiri
Pirul, buruiana de leac

Pirul, buruiana-medicament, spaima agricultorilor dar si a celor care au o gradina mica, de cateva straturi, dezvolta in pamant o tulpina subterana, lunga, de cativa metri, numita rizom, care contine zaharuri, inulina, substante mucilaginoase, saponozide si uleiuri volatile, cu proprietati antimicrobiene, saruri de potasiu si siliciu, acid salicic, vitaminele A si B, substante folositoare in tratarea diferitor boli.

In scop medicinal, de la pir, se folosesc acesti rizomi, tulpini subterane, care se recolteaza primavara, dupa aratul terenului, dar si toamna. Inca din vechime, pirul este cunoscut pentru proprietatile sale diuretice, lucru confirmat si de catre medicina moderna.

Prin diureza pe care o produce, pirul, sub forma de infuzie sau pulbere, amelioreaza bolile de rinichi si vezica, aduce o imbunatatire in guta, reumatism, diferite boli de piele, dermatoze, eczeme, celulita, si chiar boli de ficat, marind secretia biliara.

Datorita siliciului din compozitie, pirul este considerat un tonic si remineralizant al sistemului osos. Pirul se recomanda si in caz de bronsite si raceli, deoarece produce transpiratie, favorizand, in acest fel, scaderea febrei si eliminarea toxinelor din organism.

Infuzia din pin se prepara turnand o cana de apa clocotita peste una, doua lingurite de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat timp de 10, 15 minute dupa care se strecoara si se bea cald, trei, patru cani pe zi, in caz de afectiuni respiratorii, intoxicatii, obezitate, dischinezie biliara, guta si reumatism.

In lupta contra celulitei se poate face un amestec de pir cu cozi de cirese, cate 20 de grame din fiecare, la un litru de apa. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga plantele, se lasa la infuzat 15 minute apoi se strecoara si se bea cald, neindulcit. Se recomanda cate doua cesti de ceai pe zi.

Pulberea din rizomi de pir se obtine dand prin rasnita de cafea planta bine uscata si maruntita. Luata regulat, cate un varf de cutit inainte de fiecare masa, pulberea ajuta la eliminarea acidului uric din sange si la tratarea afectiunilor hepatice. Pulberea, cate o lingurita, de trei ori pe zi, se ia in lapte, apa sau supa, in curele de primavara ca depurativ si tonic general.

Tinctiura de pir se obtine punand la macerat 10 grame de planta uscata in 250 ml de alcool de calitate. Dupa zece zile se filtreaza si amestecul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se ia cate o lingurita de tnctiura inainte de fiecare masa in caz de ascita (apa la burta) sau colici renale si biliare.

Sa avem sanatate!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#pirul buruiana de leac, #pirul compozitie, #ceai de pir , #ceai