Prepara-ti ceaiul acasa

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 23:50
4513 citiri
Prepara-ti ceaiul acasa

Putini stiu ca ceaiul are multe calitati pentru care ar trebui baut zilnic si nu numai in caz de boala, ca prim medicament. Astfel, ceaiul energizeaza, tonifica, detoxifica organismul, vindeca si linisteste, calmeaza si te ajuta sa dormi bine, racoreste sau te incalzeste si, la nevoie, chiar te si hraneste.

Tocmai datorita acestor calitati, specialistii ne sfatuiesc sa bem ceai de placere, uneori chiar si preventiv, adica fara sa fim bolnavi.

Atenti, producatorii nu s-au lasat mai prejos, scotand pe piata ceaiuri gata preparate, variate, frumos ambalate, cu etichete care sar in ochi, stralucitor. Si aceste ceaiuri chiar se vand, fara ca persoanele care platesc bine pentru acestea sa se gandeasca din ce sunt preparate si de ce au termen de valabilitate atat de indelungat.

Pe etichete scrie ca ceaiul e proaspat si la fel spun si reclamele. Dar, ca sa vedem ce spune realitatea despre ceaiuri, hai sa facem un experiment simplu si util.

Pregateste o ceasca de ceai si las-o pe masa, in bucatarie, 10-12 ore, perioada dupa care, din aceeasi planta, pregateste, in acelasi fel, o alta cana de ceai. Compara culorile si vezi diferentele. Lasa aceeasi cana de ceai pe masa timp trei zile si priveste-i apoi, atent continutul. Vei observa cum lichidul din ceasca a inceput sa mucegaiasca si mirosul e de nesuportat.

Cam asta se intampla cu ceaiul vechi, dar nu la fel stau lucrurile cu produsul din comert, si asta pentru ca e garnisit cu tot felul de chimicale care sa-i mentina culoarea, gustul, limpezimea, aroma.

Chimicalele care mentin ceaiul "proaspat" luni de zile, sunt inghitite, de consumator, dar producatorului nu-i pasa, pe el il intereseaza profitul pe care-l poate obtine de pe urma naivilor si neinformatilor.

Daca intr-adevar iti pasa de sanatatea ta, e foarte simplu sa-ti prepari tu insuti o cana de ceai proaspat, la birou, in deplasare ori in concediu, avand mereu la indemana un fierbator.

Cel mai simplu se prepara infuzia din frunze sau flori care nu se fierb niciodata. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se inchide focul si se toarna apa fierbinte peste planta.

Amestecul se lasa 10 - 15 minute, la infuzat, timp in care se mai si raceste, apoi se filtreaza si ceaiul se bea cald, in timp, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10 - 15 minute. Dupa preferinta, ceaiul se bea neindulcit sau cu zahar ori miere.

Multi gresesc atunci cand prepara ceai pentru toata ziua si, de cele mai multe ori, procedeaza asa pentru ca asa ar fi fost sfatuiti de terapeut. Ceaiul se prepara in cantitati mici si se bea indata dupa ce a fost preparat, atunci cand calitatile ii sunt mai puternice.

In timp, dupa cum oricine poate constata, ceaiul se degradeaza, isi schimba culoarea si gustul, isi pierde aroma. Nici reincalzit, ceaiul nu mai este ca atunci cand a fost proaspat preparat.

Sa avem sanatate!

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#ceai imbuteliat comert, #ceai proaspat, #infuzie plante preparare , #ceai