Ciocolata - un viciu sau un deliciu?

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:10
4330 citiri
Ciocolata - un viciu sau un deliciu?

In vremurile precolumbiene, mayasii si aztecii isi preparau o bautura amaruie, pe care o numeau "chocolati" si careia ii atribuiau insusiri miraculoase: capabila sa oteleasca luptatorii, la drum lung sa invinga oboseala, in lupta cu dusmanul sa dea forta, iar acasa sa confere imbarbatari afrodiziace.

Cristofor Columb a cam strambat din nas

Chocolati este stramosul lichid, neindulcit si cam uleios al delicioasei ciocolate de astazi. Cristofor Columb nu i-a dat nicio atentie si abia in 1519 Hernan Cortez, servind din bautura cu regele Montezuma, a lasat pentru posteritate urmatorul mesaj: "daca bei din ea, poti umbla o zi intreaga fara sa obosesti si fara sa ti se faca foame sau sete".

Conform chococlic.com, Cortez a umplut cativa saci cu boabe de cacao si le-a trimis imparatului Carol Quintul, cu reteta cu tot. Spaniolii au perfectionat reteta adaugand miere. N-au stiut, insa, sa pastreze secretul decat pana in 1594, cand italianul Francesco Carletti l-a dus pe furis la Napoli.

De aici a luat calea Parisului in anul 1615, anume ca sa faca senzatie la nunta Anei de Austria, fiica lui Filip al III-lea al Spaniei, cu Ludovic al XIII-lea al Frantei.

Noua regina franceza s-a fandosit la toate curtile cu gustul rafinat al bauturii achizitionate, dar si printre sfintii ierahi, intrucat lumea clericala era si ea dornica de rafinamente. In plus, se stia ca alimentul este suta la suta vegetal - deci de post.

Din Europa inapoi in America

De-a lungul secolului XVII, ciocolata lichida a ajuns rapid in Germania, Anglia si Olanda, spre deliciul curtilor, al nobililor, al negustorilor si al inaltilor prelati. I se atribuiau calitati miraculoase, ceea ce a atras si atentia potecarilor (farmacistii de astazi). Ciocolata a ajuns doctorie.

Adevarata glorie a aparut insa odata cu lansarea ciocolatei solide in toata Europa, o suta de ani mai tarziu. Curand - culmea ironiei - produsul a inceput sa fie exportat cu succes in America, adica inapoi de unde plecase.

Americanilor nu le-a trebuit mult ca sa-si faca fabricile lor, incepand cu anul 1780, cand farmacistul James Baker a dat lovitura cu productia medicamentului "chocolati", bun si ca aliment.

In 1819, chocolati a ajuns si in Elvetia, datorita lui Francois Louis Cailler, iar apoi a prosperat pe mana lui Philippe Suchard, al carui nume mai figureaza si astazi, ca brand, pe ambalajele unor renumite tablete de ciocolata.

Pana recent, virtutile nu i le-a pus nimeni la indoiala. In timpul celor doua razboaie mondiale, pilotii americani sau englezi aveau asupra lor o cantitate de ciocolata, ca rezerva alimentara, pentru cazul in care ar fi nevoiti sa se salveze parasutati.

Abia in a doua jumatate a secolului XX, cateva cazuri de saturnism aparute in Europa au atras atentia ca ciocolata nu face totdeauna bine. In caz de abuz, dauneaza.

La ce face bine ciocolata

Are efecte euforizante si antideprimante, care sustin moralul, conform sante-medicine.net.

Efectele conjugate ale zaharului si magneziului confera un plus de energie, mai ales catre seara, dupa o zi de munca.

Datorita calitatilor antioxidante, ciocolata stimuleaza activitatea creierului si previne senilizarea acestuia.

Diminueaza, in mare masura, riscul maladiilor cardiace. Are efecte anticoagulante, asemanatoare aspirinei, desi nu se recomanda folosirea sistematica in locul acesteia.

Este energizanta: 100 g ciocolata cu lapte vine cu un aport de 550 calorii, in timp ce aceeasi cantitate de carne nu aduce decat 171 calorii.

Are caliati tonifiante prin teobromina, care actioneaza asemanator cafeinei, precum si prin continutul de potasiu, magneziu, calciu, fier si de vitaminele B, B2 si PP.

Ajuta la digestie prin untul de cacao, care este o grasime saturata.

Acidul oleic, provenit din bobul de cacao, ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea celui bun, care previne bolile cardiovasculare.

De ce este daunatoare ciocolata

Un studiu australian, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, ajunge la concluzia ca ciocolata afecteaza densitatea masei osoase. Testele facute pe 1.000 femei cu varste cuprinse intre 70 si 85 ani au aratat ca cele consumatoare de ciocolata au ajuns la o densitate osoasa mai scazuta, fiind, prin urmare, mai expuse fracturilor.

Contine plumb. In caz de abuz, se poate ajunge la saturnism.

De altfel, abuzul dauneaza si altor functii interne, precum si sistemului nervos central sau periferic.

Unele studii arata ca ciocolata, ca si cafeaua, duce la dependenta, iar de la dependenta la abuz nu-i decat un pas. Si ciocolata, ca si multe altele, dauneaza sanatatii daca este consumata in exces.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#ciocolata istorie, #ciocolata beneficii, #ciocolata sanatate, #ciocolata pericole , #ciocolata