Inca un beneficiu al cafelei

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 19:46
4803 citiri
Inca un beneficiu al cafelei
Foto: Le Matin

Consumul de cafea stimuleaza memoria vizuala, se arata intr-un studiu recent, efectuat de oamenii de stiinta americani.

Consumata cu moderatie, cafeaua aduce unele beneficii sanatatii. O cercetare a specialistilor de la Universitatea John Hopkins, din Baltimore, a aratat ca aceasta bautura are efecte benefice si asupra memoriei, informeaza Le Matin.

Concret, cafeaua ne ajuta sa rememoram mai usor amintirile recente.

In cadrul studiului la care au participat 73 de persoane, specialistii au cerut voluntarilor sa priveasca unele imagini care reprezentau diverse obiecte. Apoi, jumatate din grup a primit o doza de 200 mg de cafeina, echivalentul a doua cesti de cafea, iar cealalta jumatate a primit un placebo.

Ziua urmatoare, tuturor participantilor li s-a cerut sa priveasca o alta serie de imagini. Unele erau cele privite cu o zi inainte, altele erau noi sau asemanatoare, insa cu cateva diferente. Toti au reusit sa distinga imaginile vechi de cele noi. Totusi, cei care au primit cafeina au reusit sa distinga mai bine diferentele din imaginile asemanatoare.

"Daca am fi folosit un test de memorie standard, fara obiecte asemanatoare dificil de distins, nu am fi descoperit niciun efect al cafeinei", explica pr. Michael Yassa, coordonatorul cercetarii.

In cazul imaginilor asemanatoare, creierul are o sarcina "mai dificila", pe care specialistii o numesc "separarea modelului". Creierul se descurca mai bine la astfel de sarcini in prezenta cafeinei.

Oamenii de stiinta spun ca un consum moderat de cafea poate oferi protectie contra declinului cognitiv, prevenind boala Alzheimer.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#cafea creier, #beneficii cafea, #creier memorie recenta, #studii cafea, #cafeina memorie efecte , #cofeina