10 mituri demolate despre ceea ce mananci

Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 14:30
15152 citiri
10 mituri demolate despre ceea ce mananci

Nu e bine sa mananci seara, ouale dauneaza sanatatii, legumele congelate nu sunt bune. Iata zece mituri demolate despre ceea ce pui in farfurie:

1. Stridiile sunt afrodiziace

Din pacate, e cat se poate de fals. Stridiile contin zinc, un element esential mai ales pentru barbati, insa nu ascund niciun compus care sa stimuleze libidoul. "Multa lume afirma ca stridiile sunt afrodiziace mai mult din cauza ca acestea amintesc de o parte a anatomiei feminine", spun dieteticienii.

2. Laptele pasteurizat/UHT e plin de chimicale

Daca o cutie cu lapte poate fi deschisa si dupa 3 luni, asta nu inseamna ca el contine o multime de conservanti. Secretul termenului sau de valabilitate consta in tehnologia de preparare. El este supus la temperaturi ridicate, apoi racit rapid, ceea ce ucide bacteriile, dar ii pastreaza elementele nutritive.

3. Uleiul de masline in varianta light are putine calorii

E doar o iluzie - sau o pacaleala din partea comerciantilor. Uita-te bine pe eticheta care dezvaluie continutul nutritional-caloric.

4. Nu e bine sa recongelezi carnea dupa ce ai dezghetat-o

E momentul sa afli ca e in ordine sa faci asta, dar cu atentie. Trebuie sa dezgheti carnea in frigider, la o temperatura de cca 5 grade C. Astfel, bacteriile nu se pot inmulti - iar cele care totusi reusesc sa se dezvolte lent vor fi distruse in momentul gatitului.

5. Carbohidratii te fac sa iei in greutate

Afirmatia e corecta - doar in cazul in care carbohidratii contribuie la un aport caloric exagerat. Acelasi lucru e valabil si pentru proteine sau grasimi. Problema e ca glucidele sunt cele mai mai usor de consumat in exces, iar cele mai periculoase provin din alimente super-procesate Nu trebuie sa renunti la carbohidrati, ci doar sa ii alegi pe cei din cereale integrale. Si nici cate o ciocolata nu strica, din cand in cand.

6. Legumele proaspete sunt mai bune decat cele congelate

De fapt, unele legume congelate sunt chiar mai bune decat cele proaspete. Adevarul este ca morcovii, cartofii sau ardeii asa zisi "proaspeti" ajung in farfurie la cateva zile si uneori chiar saptamani dupa ce au fost culese. In schimb, producatorii sunt obligati sa congeleze legumele imediat ce le-au recoltat, iar astfel se pastreaza mai bine nutrientii si vitaminele. In acest caz, legumele congelate sunt "mai proaspete" decat cele proaspete.

7. Mancarea fara carne nu poate fi nesanatoasa

Complet gresit. Totul depinde de felul in care legumele sunt gatite. O friptura la gratar - fie ea si de porc - este de departe mai sanatoasa decat o farfurie cu legume scaldate in sosuri grase si sarate. In cazul mancarii, mai simplu inseamna mai sanatos. Legume sotate in ulei de masline sau pregatite la abur, impreuna cu o friptura la gratar - iata cum arata sanatatea la farfurie.

8. Nu e bine sa mananci multe oua, pentru ca iti creste colesterolul

Doar in parte corect - si e vorba oricum de colesterolul "bun" (HDL). Un grup de persoane care au consumat 3 oua/zi, timp de 12 saptamani, a inregistrat o crestere a HDL-colesterolului cu pana la 20%, in timp ce nivelul lor de LDL-colesterol ("rau") nu s-a modificat.

9. Nu e bine sa mananci dupa 7 seara

Nu conteaza cand mananci. Ce, cum si cat - acestea sunt punctele care trebuie sa te preocupe cand vine vorba de nutritie. Poti manca si dupa 11 seara... atata timp cat nu te culci la 11:30. Ideea e simpla: daca mananci mai multe calorii decat consumi, te ingrasi. Iar caloriile mancate seara nu prea au cum sa fie consumate in somn.

10. Zero grasimi = Zero calorii

Nimic mai fals, din pacate. E o capcana in care cad multi dintre cei care vor sa slabeasca. Produsele pe care scrie "0% grasimi" iti iau fata si nu te mai simti vinovat ca mananci? Mai bine uita-te la incriptia aceea mica, unde ai sa vezi continutul de zahar si numarul de calorii.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#mancare, #dieta, #farfurie, #aliment, #colesterol , #colesterol