Din ce in ce mai multi copii au colesterolul ridicat: Care e marea greseala a parintilor

Duminica, 27 August 2017, ora 09:12
84923 citiri
Din ce in ce mai multi copii au colesterolul ridicat: Care e marea greseala a parintilor
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

In ultimii ani, obezitatea in randul copiilor a ajuns la cote alarmante, inclusiv in tara noastra. Iar odata cu cresterea in greutate vin si alte probleme, ca de exemplu colesterolul prea mare.

Daca inainte de anul 1990, incidenta obezitatii infantile era scazuta si aparea mai ales pe fondul unei suferinte endocrine, in prezent aproape 1 din 3 copii este supraponderal, cu sanse reale sa devina obez.

Deja 15-20% din copiii de varsta scolara sunt obezi, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

In momentul in care copilul ajunge supraponderal, respectiv obez, in urma analizelor de laborator se poate constata (sau nu) si existenta unei dislipidemii (anomalie a nivelului de lipide din sange), caracterizata prin cresterea valorilor colesterolului total, a LDL-colesterolului (colesterolul "rau"), a VLD-colesterolului (forma de colesterol care ajuta la distribuirea trigliceridelor prin fluxul sanguin), a trigliceridelor, concomitent cu scaderea HDL-colesterolului (colesterolul "bun").

Valorile crescute ale colesterolului, inregistrate la 1 din 25 de copii, se asociaza cu procesul de ateroscleroza precoce, desi va mai dura multi ani pana la instalarea bolii.

Dislipidemia se poate intalni si in cazul copiilor cu greutate normala, dar care provin din familii cu factori de risc: au parinti sau bunici care au suferit un "eveniment cardiac" inainte de varsta de 55 de ani sau unul dintre parinti are colesterolul peste valoarea de 250 mg/dl, explica specialistul.

Valorile normale ale colesterolului

In cazul copiilor, valoarea colesterolului LDL ar trebui sa fie sub 110mg/dl, dar aceasta valoare depinde si de alte riscuri asociate.

In mod normal, orice anomalie a valorilor colesterolului va fi depistata cu ocazia analizelor de sange efectuate in perioada copilariei, o data pe an, sau de cate ori situatia sanatatii copilului o impune, si atunci se vor lua masurile adecvate.

Nu trebuie neglijat acest aspect, deoarece un profil lipidic anormal va duce, peste ani, in mod sigur, la obezitate, boli cardiovasculare, diabet tip 2, chiar cancere.

In general, daca nu este vorba de hipercolesterolemia familiala, care este o boala rara, un colesterol mai ridicat in cazul unui copil ar trebui scazut adoptand un stil de viata sanatos, inainte de a se apela la medicamente.

Acest stil de viata sanatos presupune alimentatie sanatoasa, cu scaderea aportului de grasimi saturate, asa cum sunt carnea grasa, lactatele foarte grase, untura, untul si ouale in exces.

Cauzele

Abuzul de dulciuri concentrate va creste valoarea trigliceridelor, la fel si painea si produsele de patiserie.

Un pericol de care foarte multa lume nu e costienta il presupune consumul de cereale, chiar integrale, avertizeaza nutritionistul.

"Desi multa lume nu va fi de acord, nu pot sa nu subliniez pericolul constituit de consumul de cereale integrale. Chiar daca sunt considerate foarte sanatoase si ocupa locul 1 in recomandarile nutritionistilor, sa nu uitam ca aceste cereale, cum sunt orzul, ovazul, secara si in special graul, au un continut ridicat de gluten, ce reprezinta circa 80% din proteinele continute.

In urma incrucisarii repetate a plantelor, mai ales in ultimii 50 de ani, au rezultat modificari ale caracteristicilor glutenului, ceea ce are ca rezultat o explozie a unor boli: boala celiaca, astm, urticarii, diabet.

De multe ori, cauza cresterii circumferintei abdominale (a burtii) copilului este consumul de asa numite cereale integrale, eventual in combinatie cu lapte sau iaurt".

Odata cu explozia de reclame, in special in SUA, in anii 1980, privind beneficiile consumului de cereale, a crescut si incidenta obezitatii in randul copiilor, avertizeaza specialistul.

Faina graului modificat genetic intra in compozitia tuturor produselor de cofetarie si patiserie, atat de indragite de copii.

Cum prevenim obezitatea

Obezitatatea poate fi prevenita prin:

- consumul de carne slaba de pasare, vita, porc (muschiulet si muschi file), peste, legume si fructe proaspete, oua (3-4/saptamana), lactate semidegresate;

- practicarea unei activitati fizice sustinute, minimum 3 zile/saptamana. Copilul va fi obisnuit de mic sa faca miscare si se va dezvolta armonios, fara risc de a deveni supraponderal;

- Timpul petrecut in fata televizorului sau a calculatorului/tabletei sa fie atent monitorizat de catre parinti/bunici.

Citeste mai multe despre efectele folosirii in exces a gadgeturilor si Internetului.

- Ore de somn corespunzatoare varstei lui;

- Sa fie obisnuit de mic sa bea apa, nu sucuri, compoturi sau bauturi carbogazoase.

Cum ataci problema, ca parinte

Parintii care au copii cu dislipidemie ar trebui sa mearga obligatoriu la un medic si impreuna sa depisteze cauzele care au condus la aceasta situatie.

Apoi, parintii si bunicii trebuie sa respecte intocmai regimul de viata indicat pentru copii si, daca este cazul, sa faca schimbarile ce se impun si in cazul obiceiurilor din familie.

Copilul are nevoie de ajutorul si sustinerea intregii familii, iar atitudini genul "nu pot sa nu-i fac cartofi prajiti si chiftele sau snitele, e mic, pofteste" sau "nu pot sa nu-i dau zilnic ceva bun, dulce, el cere" - nu vor duce la rezultatul dorit.

Aproape in toate cazurile, greselile din stilul de viata al copilului sunt cauzate de familie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cauzele colesterolului la copii, #colesterol copii cereale, #copii ingrasare cauze, #copii colesterol mare, #cereale lapte nocive , #colesterol