Semnal de alarma: Copiii mananca prost si nu fac sport. 1 din 25 are colesterolul rau mare

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 23:13
4031 citiri
Semnal de alarma: Copiii mananca prost si nu fac sport. 1 din 25 are colesterolul rau mare
Foto: Arhiva/Ziare.com

Unul din 25 de copii cu varsta de zece ani are un nivel al "colesterolului rau" (LDL) peste valorile normale, iar o explicatie pentru aceste rezultate este alimentatia extrem de bogata in calorii si activitatea fizica insuficienta, spun medicii.

"Rezultatele programului prin care am testat nivelulul de colesterol la copii cu varsta de zece ani ne-au aratat ca explicatie pentru aceste rezultate este combinatia dintre activitatea fizica insuficienta si alimentatia extrem de bogata in calorii, dar aceste valori crescute pot fi si un indicator al hipercolesterolemiei familiale.

Indiferent de cauza, acesti copii trebuie sa aiba un stil de viata sanatos si sa fie luati in observatie medicala, pentru a evita complicatiile majore date de ateroscleroza (infarct miocardic si accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicatii devastatoare", a declarat, marti, prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei CardioPrevent.

In primavara acestui an, aproximativ 470 de copii au fost testati in ceea ce priveste valorile colesterolului in cadrul programului CLIPA - Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenti, desfasurat la Timisoara.

In plus, materiale de educare privind preventia si adoptarea unui stil de viata sanatos au ajuns la peste o mie de copii si la parintii acestora.

"Statisticile din UE ne arata ca aproximativ 1 din 200 de persoane sufera de hipercolesterolemie familiala, o afectiune ce predispune la complicatii aterosclerotice inca de la varste tinere, daca boala nu este depistata si tratata la timp. Putem evita aceasta situatie printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viata echilibrat si tratament medicamentos atunci cand este necesar", a adaugat prof. Dr. Dan Gaita.

Programul CLIPA si-a propus informarea parintilor si copiilor legat de riscurile asociate bolilor cardiovasculare si implicatiile hipercolesterolemiei familiale, dar si despre importanta depistarii precoce a acestei afectiuni.

Hipercolesterolemia familiala este cea mai frecventa tulburare genetica si este cauzata de un defect genetic, fiind mostenita de la unul sau, in anumite cazuri rare, de la ambii parinti. Defectul genetic face ca organismul sa nu poata elimina colesterolul din sange, ceea ce duce la cresterea alarmanta a LDL-colesterolului sau "colesterol rau" si, in timp, la ateroscleroza.

In cazul persoanelor care au aceasta afectiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulti si de peste 250 mg/dl la copii.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania - peste 50% din totalul deceselor -, mult mai mare comparativ cu media din UE.

Cei care sufera de aceasta afectiune ar putea beneficia in curand de un vaccin, ce poate inlocui fara probleme medicamentele. Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre colesterol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#copii colesterol, #copii colesterol crescut, #colesterol marit mostenit genetic, #hipercolesterolemie familiala , #colesterol