Florile vindecatoare ale verii - trandafirul

Marti, 16 August 2011, ora 08:57
6352 citiri
Florile vindecatoare ale verii - trandafirul

Despre trandafir si aparitia lui pe pamant ca fiind cea mai frumoasa floare, circula multe legende. Una dintre ele povesteste ca trandafirul ar fi fost creat de Chloris, zeita florilor, din trupul unei nimfe pe care o rapise moartea. Pentru ca aceasta floare sa nu aiba pereche pe lume, Chloris a apelat si la ceilalti zei sa-i daruiasca fiecare cate ceva din harul lui.

Si, astfel, Dionis i-a daruit parfumul ametitor, cele trei Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Ares, zeul razboiului, i-a daruit drept arme, spinii, pentru a-si putea apara frumusetea, iar vantul de primavara, Zephyr, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa-l lumineze si sa-l infloreasca.

O alta legenda atribuie devenirea trandafirului lui Cupidon. Astfel, se spune ca el s-ar fi nascut dintr-un suras al zburdalnicului zeu, iar spinii ar fi, de fapt, sageti metamorfozate ale zeului-copil.

Indiferent cui i se atribuie existenta sa, trandafirul este o floare minunata, un simbol al dragostei, puritatii si frumusetii, o floare din care se face dulceata care rasfata papilele gustative si care, pe langa farmecul sau inegalabil, are si calitati terapeutice cunoscute inca din Antichitate, fiind folosit sub forma de ulei, crema, bai, ceaiuri.

Puterea tamaduitoare a trandafirului sta in parfum si petale bogate in acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianina, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitamine A, B, C, D, E, P si K, precum si calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol, citonelol, quercitina coloranti antocianici prezenti in petale.

Parfumul suav al trandafirilor atenueaza starile de anxietate, durerile de cap, alunga stresul, ascute mintea si confera o stare de armonie si de pace interioara, elimina lipsa de incredere in sine si amelioreaza depresiile, combate insomnia si iritabilitatea, stimuleaza buna dispozitie.

Uleiul de trandafir, folosit in masajele terapeutice, se gaseste la plafar sau magazinele de produse naturiste, poate induce o stare de relaxare, de bine, datorita proprietatilor calmante asupra sistemului nervos. Masajul tamplelor si a nasului cu doua, trei picaturi de ulei de trandafiri, relaxeaza imediat. Uleiul de trandafiri hraneste pielea si este potrivit pentru toate tipurile de epiderma, mai ales pentru pielea uscata si sensibila. Nu este alergenic, deci nu provoaca iritatii, eczeme sau inrosiri ale pielii.

Apa de trandafiri se poate prepara in casa, repede, fara effort si de cate ori este nevoie. Peste o mana de petale, proaspete sau uscate, se toarna apa clocotita si se lasa sa se raceasca. In caz de reumatism cu apa de trandafiri se fac bai fierbinti la picioare.

Pentru potolirea durerilor din zona lombara se pun comprese fierbinti. Persoanelor care transpire abundant li se recomanda ca dimineata si seara sa-si stearga corpul cu apa de trandafir si saptamanal sa faca trei, patru bai cu frunze de nuc. In caz de ameteli puternice se recomanda comprese reci cu apa de trandafiri, puse pe frunte.

Baile cu infuzie de trandafiri se recomanda in caz de afectiuni ale sistemului nervos, stiut fiind ca florile au efect de tonifiere, inlatura oboseala si anxietatea, ajuta inima, curata pielea in profunzime. O mana de petale se pune la infuzat intr-un litru de apa clocotita. Dupa 20 de minute, vasul se toarna cu totul in cada pregatta de baie.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#trandafiri produse cosmetice, #ulei de trandafiei, #trandafiri culori , #cosmetice