Ingrediente de origine animala in samponul tau? Vezi unde le mai poti gasi

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:22
2692 citiri
Ingrediente de origine animala in samponul tau? Vezi unde le mai poti gasi
Foto: care2

Ingredientele animale sunt prezente nu doar in mancare, ci si in diverse obiecte necomestibile, de la autoturism pana la diverse articole pe care le folosesti la baie.

In medie, 98% dintr-un animal se poate folosi. Din acest procentaj, 55% se foloseste pentru produse comestibile si 45% pentru produse care nu sunt destinate consumului alimentar.

Potrivit Tree Hugger, iata cateva produse necomestibile in care sunt incluse si ingrediente animale.

1. Pungi din plastic

Multe obiecte din plastic, printre care se numara si pungile de cumparaturi, contin o substanta care reduce frecarea si care este obtinuta din grasimi animale. Polimerii sunt realizati din intermediari de sinteza din petrol, dar fabricile de materiale plastice folosesc adesea si aditivi de origine animala pentru a imbunatati proprietatile acestora sau/si pentru a ajuta la procesarea celor aflati in stare bruta.

2. Cauciucuri de autoturism sau bicicleta

In componenta acestora intra adesea acid stearic, de origine animala, care ajuta cauciucul sa isi pastreze forma in timpul contactului cu asfaltul sau cu o alta suprafata dura. Daca te numeri printre persoanele care sustin pana la extrem evitarea folosirii ingredientelor animale, poti intreba un reprezentant al companiei de la care cumperi cauciucurile daca fabrica foloseste si acid stearic de origine animala in compozitia lor.

3. Instrumente muzicale

Cleiul (realizat din ligamente si oase de animale) pare a fi cel mai bun adeziv pentru lipirea unor parti ale instrumentelor muzicale facute din lemn, precum viorile si pianele (desi sunt utilizati si adezivi sintetici).

4. Biocombustibili

In ultimii ani, folosirea grasimilor animale pentru a produce biocombustibili s-a extins, aparand chiar biomotorina pe baza de grasime de vita si biomotorina pe baza de grasime de pui.

5. Artificii

Pe langa faptul ca acestea polueaza, unele mai contin si substante animale. Este vorba de acelasi ingredient utilizat in industria cauciucului - acidul stearic. Acest acid este utilizat adesea in producerea artificiilor, pentru a imbraca pulberea de aluminiu si fier. Aceasta operatie previne oxidarea, permitand amestecului sa fie pastrat pentru o perioada mai lunga de timp.

6. Balsam de rufe

Atunci cand imbraci o haina si te bucuri de moliciunea ei, datorata balsamului de rufe folosit, cel mai probabil nu te gandesti ca acesta ar putea contine si un ingredient animal, care vine de la vite, oi si cai. Nu sunt deloc putini producatorii care il folosesc.

7. Sampon si balsam de par

Potrivit organizatiei PETA, care lupta pentru drepturile animalelor, mai mult de 20 de ingrediente de origine animala ar putea fi in samponul si in balsamul de par pe care le folosesti. Iar lista de ingrediente nu poate fi edificatoare deoarece substantele de origine animala pot fi gasite sub denumiri ca "pantenol", "aminoacizi", "vitamina B", aceleasi denumiri putand face referire si la surse vegetale.

Unele companii au eliminat chiar cuvantul "animal" de pe etichetele produselor, pentru a nu indeparta cumparatorii. Daca vrei cu orice pret sa excluzi probabilitatea de a te spala cu astfel de sampoane, exista si magazine speciale, unde poti fi sigur ca produsele nu au ingrediente de origine animala.

8. Pasta de dinti

Glicerina se gaseste in grasimi animale si vegetale, in proportie de 7-13%. Dupa ce este separata din acestea este utilizata intr-o varietate de produse, inclusiv in pasta de dinti.

Ca si in cazul ingredientelor din sampoane, insa, daca vezi mentionat glicerina nu poti sti daca este de origine animala sau vegetala, desi unele branduri mentioneaza in mod explicit, pe eticheta, ca nu folosesc substante animale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#ingrediente animale produse, #obiecte ingrediente animale, #ingrediente origine animala , #cosmetice