11 alimente cu un efect negativ asupra inteligentei tale

Marti, 30 Iulie 2013, ora 07:05
11430 citiri
11 alimente cu un efect negativ asupra inteligentei tale
Foto: Fitnea.com

Alimentatia joaca un rol important atat in mentinerea starii noastre de sanatate, cat si in ameliorarea unor afectiuni existente. Pe langa super-alimentele recomandate in orice dieta, exista si altele cu un efect negativ asupra functiillor creierului, deci si asupra inteligentei noastre.

Fitnea prezinta cateva dintre aceste alimente pe care ar trebui fie sa le evitam, fie sa le consumam in cantitati foarte mici, pentru a ne asigura ca functiile cognitive nu sunt afectate.

Produse care contin zahar

Produsele care contin zahar iti vor afecta negativ atat corpul, cat si functionarea creierului. Consumul de zahar pe termen lung poate duce la o serie de probleme neurologice, afectand chiar si memoria.

Ba mai mult, zaharul scade capacitatea de a invata, de aceea este recomandat sa se evite dulciurile, zaharul, siropul de porumb si alimente bogate in fructoza, mai ales in preajma examenelor, atunci cand, culmea, simtim ca avem cel mai mult nevoie de ele.

Alcool

Este binecunoscut faptul ca alcoolul iti afecteaza ficatul si duce la o stare numita "ceata a creierului". Aceasta senzatie de confuzie mentala scade capacitatea de a gandi clar si de a ne aminti diverse lucruri.

Junk food

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Montreal, a ajuns la concluzia ca mancarea de tip fast-food poate schimba componentele chimice din creier, ducand la simptome asociate cu depresia si anxietatea.

Aceste alimente afecteaza si productia de dopamina, o substanta chimica importanta, care induce starea de fericire si de bine. Ba mai mult, dopamina ajuta foarte mult si functia cognitiva, capacitatea de invatare, vigilenta, motivatia si memoria.

Alimente prajite

Aproape toate produsele prajite contin chimicale, aditivi, coloranti, arome artificiale, conservanti, iar toate acestea pot afecta negativ functionarea cognitiva. Responsabila ar fi o substanta care cauzeaza hiperactivitate atat la copii, cat si la adulti.

Alimentele prajite sau procesate distrug incet celulele nervoase. Trebuie sa stii, insa, ca unele uleiuri sunt mai periculoase decat altele, iar uleiul de floarea-soarelui este printre cele mai toxice.

Alimente procesate sau semipreparatele

Ca si alimentele prajite, si produsele procesate si semipreparatele afecteaza negativ sistemul nervos central, crescand riscul aparitiei unor afectiuni degenerative a creierului, cum ar fi, de exemplu, boala Alzheimer.

Alimente foarte sarate

Produsele sarate pot creste tensiunea arteriala, fiind daunatoare sistemului cardiovascular. Studiile sugereaza ca alimentele bogate in sodiu afecteaza si functia cognitiva. Consumul de astfel de produse, ca de altfel si de nicotina, are acelasi efect ca drogurile, ducand la aceleasi manifestari asociate sevrajului.

Cereale, cu exceptia cerealelor 100% integrale

Cu exceptia cerealelor 100% integrale, toate celelalte tipuri au un anumit impact asupra functionarii creierului si asupra starii de sanatate generala. Daca esti un fan al acestei categorii de produse, organismul tau ar putea sa imbatraneasca mai repede si sa te confrunti cu pierderi de memorie.

Proteine procesate

Proteinele sunt foarte importante in buna functionare a organismului nostru. Carnea este cea mai bogata surse de proteine, dar evita proteinele foarte prelucrate, cum ar fi cele din hot dog, salam, carnati etc. Opteaza pentru uleiul natural de peste (in special de ton si somon), produse lactate, nuci si seminte, fiindca ele reprezinta surse de proteine naturale de inalta calitate.

Grasimile trans

Grasimile trans sunt responsabile pentru numeroase afectiuni, de la boli cardiace pana la obezitate si colesterol marit. Atunci cand sunt consumate o lunga perioada de timp, grasimile trans duc chiar la micsorarea creierului, fenomen ce apare, intr-o oarecare masura, si in cazul bolii Alzheimer.

Aceasta micsorare a creierului are loc deoarece grasimile trans deterioreaza arterele.

Indulcitorii artificiali

Nu te gandi ca inlocuind zaharul cu indulcitorii artificiali vei slabi spectaculos sau nu vei mai avea nicio problema de sanatate. Desi este adevarat ca inducitorii artificiali contin mai putine calorii, ei iti fac mai mult rau decat bine.

Folositi pe o perioada lunga de timp si in cantitati mari, pot provoca leziuni ale creierului si diminua capacitatile cognitive.

Nicotina

Nicotina limiteaza fluxul sanguin de la nivelul creierului. Aceasta substanta nu doar ca duce la imbatranirea prematura, dar creste si riscul cancerului de plamani. In plus, nicotina afecteaza si productia si functia neurotransmitatorilor prin ingustarea capilarelor, acele mici vase de sange care joaca un rol esential atunci cand vorbim despre functia creierului.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#alimente scad inteligenta, #alimente efecte negative creier, #alimente nocive creier , #creier