7 surse surprinzatoare de cafeina

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 11:31
10896 citiri
7 surse surprinzatoare de cafeina

Obositi si privati de somn, din ce in ce mai multi se folosesc de cafeina pentru a face rost de energia necesara. Ceea ce, in final, nu e o nenorocire, tinand cont de faptul ca 250 de miligrame de cafeina zilnic - doua sau trei cescute - trezesc creierul, maresc concentrarea, coboara nivelul stresului si chiar te ajuta sa traiesti mai mult.

Dar daca placerea de a bea o cafea se transforma in dependenta, probabil ca deja ai redus cantitatea de cafea, ceai si sucuri care ar putea contine cafeina, mai ales daca te confrunti cu deshidratarea, probleme cu somnul, anxietate si chiar probleme cu stomacul. Din pacate, acest stimulent numit cafeina se gaseste in mult mai multe produse decat iti poti imagina.

Iar cum nu toate forurile internationale cer ca acest continut de cafeina sa fie trecut pe eticheta, uneori poate fi greu sa iti dai seama daca ceea ce mananci sau bei contine sau nu stimulenti de acest tip, conform Health.com.

Cafea decofeinizata

Chiar denumirea iti sugereaza faptul ca e vorba despre o licoare cu gustul tau preferat, dar fara continutul de cafeina de care te feresti.

Nu te lasa insa pacalit; un studiu realizat in 2007 a aratat ca din 36 de cescute de cafea decofeinizata luate de la diversi furnizori, printre care si Starbucks sau Dunkin' Donuts, multe aveau destula cafeina. E drept, nu chiar ca o ceasca de cafea normala (100 de miligrame), dar totusi un surprinzator 20 de miligrame.

Bauturi racoritoare

Daca despre Coca Cola sau Mountain Dew se stie ca contin cafeina, alte bauturi trec neobservate cand vine vorba despre acest stimulent. Pana si unele tipuri de bere contin cafeina.

Cand vine vorba despre racoritoare cu cafeina, acestea pot fi normale sau diet, putand avea chiar si 23 de miligrame de cafeina la un pahar, nu foarte departe de Cola.

Ciocolata

Cafeina se gaseste in mod natural in boabele de cacao, asa ca orice ciocolata contine acest stimulent. Batoanele contin, de regula, pana la 10 miligrame, dar cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat continutul de cafeina este mai mare.

Exista pe piata si cateva sortimente de ciocolata fortifiata cu cafeina, pentru un plus de energie. Este cazul editiei limitate Snickers Charge, care are nu mai putin de 60 de miligrame de cafeina, la fel ca si un pahar de Cola.

Inghetata

Sortimentele de inghetata de ciocolata sau cafea au intre 30 si 45 de miligrame de cafeina la o jumatate de cescuta, asa ca incearca sa nu exagerezi daca nu vrei sa stai cu ochii pe pereti la noapte.

Pilule de slabit

Chiar daca nu face prea multe ca sa iti subtieze talia, producatorii de astfel de pastile au inclus cafeina si in aceste produse. Unele pilule de slabit contin si echivalentul a 12 cescute de cafea intr-o singura pastila, dupa cum a aratat o analiza realizata in SUA in 2005.

Calmante

Un pic de cafea poate ameliora durerile de cap, dar in cantitati mari poate fi chiar cauza acestor dureri. Multe tipuri de calmant incorporeaza, deci, cafeina, insa nu e cazul sa exagerezi cu pastilele, daca nu vrei sa obtii efectul advers.

De obicei se recomanda sa nu iei mai mult de doua astfel de pastile in decurs de o zi. Chiar si asa vei obtine aproximativ 130 de miligrame de cafeina.

Apa de gura sau guma de mestecat

Multe dintre apele de gura sau guma de mestecat contin cafeina, unele fiind chiar retrase de pe piata, peste ocean, dupa ce s-a descoperit ca aceasta cantitate de cafeina era mult prea mare.

La fel s-a intamplat si cu unele bauturi alcoolice, dupa ce s-a observat ca un singur pahar avea nu mai putin de 214 miligrame de cafeina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#surse cafeina, #inghetata cafeina, #cafea decofeinizata cafeina, #pilule slabit cafeina, #calmante cafeina, #sucuri cafeina , #creier