Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A fi bilingv ajuta in luarea deciziilor corecte intr-un timp scurt

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:24
7638 citiri
A fi bilingv ajuta in luarea deciziilor corecte intr-un timp scurt

A fi bilingv ajuta in luarea deciziilor intr-un timp scurt, datorita instruirii creierului, chiar de la nastere, pentru invatarea a doua limbi, conform unui studiu publicat recent de Cerebral Cortex.

Cercetatorii de la Universitatea Vita-Salute si Institutul Stiintific Universitar San Raffaele, Milano, in colaborare cu Universitatile din Hong-Kong, Londra si Barcelona, au studiat si comparat doua grupuri de persoane, relateaza La Stampa.

Un grup a fost format din cetatenii din Tirolul de Sud, Italia, bilingvi din frageda copilarie (germana-italiana), iar al doilea grup monolingv a fost compus din persoane de aceeasi varsta si cu un background (fundal) educational si social-economic comparabil cu primul.

Ambele grupuri au fost supuse unor sarcini cognitive particulare, in timp ce cercetatorii au masurat activitatea creierului cu tehnici avansate de neuroimagistica, care constau in calcularea densitatii de materie cenusie a creierului si rezonanta magnetica functionala pentru masurarea activitatii cerebrale.

"Am demonstrat ca bilingvii au mai multa materie gri in cortexul anterior al creierului, care este structura cea mai importanta de monitorizare a actiunilor si deciziilor noastre", a explicat Jubin Abutalebi, profesor la Universitatea Vita-Salute San Raffaele si coordonator al studiului.

Potrivit sursei citate, persoanele bilingve sunt mai eficiente din punct de vedere mental, reusind sa fie mai rapide in luarea deciziilor cele mai corecte, utilizand mai putine resurse ale creierului, in comparatie cu persoanele monolingve.

"Rezultatele acestui studiu aduc dovezi suplimentare in sustinerea ideii ca invatarea a mai mult de o limba, cat mai devreme posibil, poate conferi un avantaj chiar si in privinta altor competente care nu sunt conectate direct cu limbajul", concluzioneaza studiul Institutului Stiintific San Raffaele.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#limbi straine creier, #bilingvism creier, #bilingv inteligenta , #creier