Anevrismul, pericole si prevenire - Ce spune medicul

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 18:51
28721 citiri
Anevrismul, pericole si prevenire - Ce spune medicul

Creierul este irigat de 4 vase majore de sange, iar atunci cand pe unul dintre ele apare o dilatare, o umflatura, aceasta este numita anevrism cerebral.

Cand unul dintre aceste vase se rupe, creierul este inundat de sange, iar in functie de gravitatea hemoragiei, pot sa apara probleme temporare la nivel cerebral, altele care sa persiste o perioada mai lunga de timp sau chiar moartea.

Din pacate, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, anevrismul este destul de comun, de cele mai multe ori asimptomatic si gasit accidental la autopsie. In cazul in care sangerarea este mica, anevrismul se poate repara prin neurochirurgie prin care sa se "lipeasca" vasul asa cum era inainte.

Anevrismele au si parti bune, de multe ori ele ramanand mici si nerupandu-se, asa ca nu pun in pericol viata.

In cazul in care apar simptome, acestea pot sa fie reprezentate de dureri de cap, amorteala sau slabiciune intr-o anumita zona a fetei, pupile dilatate sau probleme de vedere.

Migrenele asociate cu anevrisme sunt severe, din cauza ca sangele iriga creierul. Cateodata, acestea pot sa fie insotite de stare de greata si chiar voma sau durere de gat, senzatia ca acesta este intepenit.

In cazurile mai grave apar si lesinul, momente de pierdere ale cunostintei, crize care seamana cu cele de epilepsie.

Atunci cand exista posibilitatea sa ai anevrism, trebuie sa faci teste precum RMN, o tomografie si angiografie cerebrala.

In functie de factorii de risc pe care ii prezinta persoana cu pricina, precum varsta inaintata sau frageda, boli cardiovasculare, o inima instabila, medicul va decide daca este sigur sau nu sa realizeze o operatie chirurgicala. Doua tipuri de asemenea interventii sunt cele mai frecvent intalnite: microembolizarea sau clamparea chirurgicala.

Exista cateva modalitati prin care un anevrism poate sa fie prevenit:

- prin verificarea si tinerea sub control a presiunii sanguine;

- verificarea colesterolului, astfel incat acesta sa nu depaseasca limitele normalului si sa nu se ajunga la probleme cardiovasculare;

- reducerea nivelului glicemiei, in cazul in care aceasta este foarte ridicata;

- trebuie evitat pe cat posibil stresul, in special cel cronic, pentru ca acesta pune presiune asupra vaselor de sange si in timp acestea pot ceda;

- trebuie evitat fumatul si consumul de alcool in exces, ca sa nu mai vorbim de evitarea consumului de droguri;

- trebuie mentinuta o greutate a corpului constanta, bineinteles, evitand supraponderabilitatea;

- miscare de cel putin cateva ori pe saptamana, macar cate o jumatate de ora pe zi, exercitiile cardiovasculare fiind foarte bune;

- odihna este foarte importanta, asa ca incearca sa te odihnesti cel putin 7 ore pe noapte;

- ai grija la medicamentele care pot sa schimbe grosimea sangelui si consulta-te cu medicul daca acestea sunt sigure pentru tine pot da efecte adverse periculoase;

- evita grasimile pe cat posibil si consuma cat mai multe fructe si legume, in special ca acum, vara, acestea se gasesc proaspete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#anevrism cauze, #anevrism pericole, #anevrism simptome, #anevrism prevenire , #creier