Care sunt cele mai noi solutii pentru mentinerea unui creier sanatos

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 19:21
5087 citiri
Care sunt cele mai noi solutii pentru mentinerea unui creier sanatos
Foto: Guim

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.

Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la administrarea si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.

Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri in domeniul neuroregenerarii sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson.

"Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice", a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Solutii exista, iar rezultatele cercetarilor continue in domeniul neuroreabilitarii sunt prezentate si in cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care are loc la Bucuresti, in perioada 26-28 iunie.

Congresul este orientat predominant spre practica clinica, dar va avea si o importanta componenta educationala. Totodata, plansa acestui Congres este completata de conferintele anuale ale Scolii Internationale de Vara a SSNN, ce vor avea loc in perioada 30 iunie-4 iulie, la Eforie Nord.

Ce pot face oamenii pentru a-si pastra cat mai mult capacitatea functionala a creierului?

"In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta", a mai punctat presedintele SNR.

Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice.

S-a estimat ca aproximativ 83 de milioane de oameni sufera de boli neuro-psihice, dar si acest numar subestimeaza numarul real al pacientilor, avand in vedere faptul ca au fost luate in considerare doar persoanele sub 65 de ani.

Afectiunile neuro-psihice determina 19% din cazurile cu dizabilitati, comparativ cu procentul de dizabilitati secundare afectiunilor cardio-vasculare-4%. Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresiva (5,6% din DALY), dependenta etanolica (3,3%), automutilarile (2%), boala Alzheimer si alte demente (2%).

Afectiunile neurologice si psihiatrice sunt, de departe, cele mai frecvente afectiuni cronice. Sunt principala cauza care determina ani traiti cu dizabilitate (years lived with disability-YLD) - 39,7% din cazuri.

Rata YLD/100.000 persoane a ramas constanta in timp, dar a crescut constant cu varsta. Prevalenta celor mai comune cauze ale YLD: tulburarile mentale si de comportament, bolile musculo-scheletale, nu a scazut. Tulburarile depresive determina singure 12,4% din YLD, dependenta de alcool -6,8%, boala Alzheimer si alte demente-3,9% iar schizofrenia si tulburarile bipolare - 2,3% din YLD.

Bolile neuropsihice determina cheltuieli importante din partea sistemelor de sanatate, in 2010 alocandu-se 798 miliarde de euro pentru aceste patologii. Mare parte din aceasta suma e reprezentata de cheltuieli directe (37% costuri de ingrijire medicala, 23% cheltuieli ne-medicale) iar 40% sunt pierderi datorate slabei reintegrari profesionale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#boala Alzheimer, #afectiuni neuro psihice, #afectiuni creier, #afectiuni sistem nervos , #creier