Cauze pentru care nu te concentrezi cum trebuie

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 07:01
8061 citiri
Cauze pentru care nu te concentrezi cum trebuie

Intri intr-un restaurant sa te intalnesti cu un prieten si iti aduci aminte ca altul era locul unde trebuia sa va vedeti. Iesi din biroul sefului si, pana ajungi la al tau, uiti ce ti-a spus sa faci.

Aceste situatii si multe altele se intampla din cauza lipsei de concentrare. Chiar daca iti dai toata silinta sa fii atent, tot faci diverse greseli care te pot baga in bucluc.

Iata care pot fi cauzele acestei stari de dezorientare, conform Prevention:

Se impun niste analize

O stare de ameteala poate sa semnaleze un nivel scazut al vitaminelor sau al hormonilor, mai ales daca te simti foarte obosit. Poate sa fie vorba despre hipotiroidism, adica o scadere dramatica a nivelului de hormon tiroidal. Deficitul de vitamina B12 si anemia pot sa aiba simptome similare.

Unele persoane pot sa aiba in alimentatie suficienta vitamina B12, dar anumite afectiuni, precum boala celiaca, pot sa ingreuneze absorbtia acesteia.

Este bine sa mergi la doctor si sa-ti faci analize, verificand si tensiunea, colesterolul si daca nu cumva ai prediabet.

Hormonii tai au luat-o razna

Daca te afli la sfarsitul anilor de fertilitate, este posibil ca lipsa de concentrare sa fie cauzata de premenopauza, cand ciclul menstrual devine neregulat si nivelul de estrogen scade.

Femeile nu mai sunt atat de agile ca inainte, transpira mai mult, mai ales pe timp de noapte, au parte de uscaciune vaginala si chiar ameteli.

Ti-ai schimbat recent medicamentatia

Antidepresivele pot sa iti afecteze starea de spirit si puterea de concentrare, atat atunci cand incepi sa le iei, dar mai ales atunci cand renunti la ele.

Si persoanele care iau statine pot avea senzatii de neclaritate in gandire. In cazul in care mergi la doctor, nu uita sa ii spui ca ti-ai schimbat pastilele.

Ai renuntat la fumat

In primul rand, trebuie sa stii ca cu cat fumezi mai multi ani, cu atat pierzi mai multa materie cenusie. Totusi, odata ce te hotarasti sa renunti la acest viciu, este posibil ca lipsa de nicotina sa duca la probleme de concentrare.

Incearca sa iti ocupi mintea cu alte lucruri atunci cand ti-ai dori sa fumezi: scrie o scrisoare de multumire unui prieten, mergi si cumpara ceva amuzant sau apuca-te de un nou hobby.

Dieta ta nu e cea mai potrivita

Ceea ce mananci are un impact direct asupra claritatii mintale, alimentele "gresite" crescand colesterolul, riscul obezitatii si luandu-ti din energie.

Tot ce este bun pentru inima este bun si pentru creier, asa ca dieta mediteraneana este recomandata, la fel si evitarea grasimilor saturate si a hranei foarte procesate.

Daca dulciurile sunt punctul tau slab, este foarte posibil ca dupa ce energia initiala dispare, sa se instaleze o stare de moleseala si apatie.

Crezi ca a avea un program plin este acelasi lucru cu a fi in forma

Daca ai o viata extrem de plina, nu inseamna neaparat ca esti si in forma maxima. Poti sa alergi de dimineata pana seara si acest lucru sa te oboseasca, in loc sa iti faca bine.

Cea mai buna varianta de a te destinde si de a-ti incarca bateriile este sa faci sport, macar 30 de minute de exercitii fizice de 3 ori pe saptamana. Daca poti sa rezisti cate o ora, este si mai bine.

Esti mult prea stresat sau speriat de ceva

Fie ca seful urmeaza sa iti faca o evaluare, lucrezi la un proiect si crezi ca nu reusesti sa il termini sau ai alta problema care te roade, este foarte posibil ca tot acest stres acumulat sa fie acela care sa iti scada capacitatea de concentrare.

Incearca sa te destinzi facand o plimbare, niste cursuri de yoga sau dans ori meditatie.

Daca hormonul stresului creste meste masura, poate sa dea peste cap multe functii ale organismului si sa te imbolnaveasca cu adevarat.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#concentrare proasta cauze, #concentrare slaba cauze, #concentrare slaba motive, #lipsa concentrare cauza, #probleme concetrare , #creier