Ziare.com

Ce se intampla in creier, cand avem un atac de panica?

Luni, 04 Iulie 2011, ora 21:50

   

Ce se intampla in creier, cand avem un atac de panica?
Atacul de panica provoaca respiratie greoaie, tremurul mainilor si senzatia de lesin. Cercetatorii incearca sa gaseasca zonele din creier afectate, in timpul unui atac de panica, pentru a putea descoperi si tratamente mai eficiente.

Inainte de a merge pe scena pentru a face o prezentare, daca observati ca respiratia devine greoaie, mainile va tremura si simtiti un lesin, aceste simptome nu va pun viata in pericol, ci mai degraba aveti un atac de panica, explica Paul Li, lector de stiintele cunoasterii, la Universtatea California, Berkeley, in revista Scientific American.

Stim o suma de caracteristici referitoare la fiziologia atacului de panica, dar suntem doar la inceputul studiului de intelegere a modului in care acesta afecteaza chimia creierului nostru. Atacurile de panica sunt episoade de frica intensa sau de neincredere.

Cei care sufera astfel de atacuri se gandesc ca ar putea fi pe moarte, ca s-ar sufoca sau ca ar innebuni. Ei se pot simti ca si cum s-ar confrunta cu un atac de cord sau ar vedea negru in fata ochilor.

Aceste episoade apar de obicei brusc, atingand maximul in 10 minute si se termina in 30 de minute.

Cand oamenii sunt stresati, sistemul lor nervos simpatic (sistemul nervos simpatic este o componenta a sistemului nervos si se activeaza in conditii de frica, anxietate, stres - n.r.) accelereaza, eliberand energie si pregatind corpul pentru actiune.

Apoi, sistemul nervos parasimpatic intra in actiune, iar corpul se stabilizeaza, ajungand la o stare de calm.

Recent, cercetatorii au identificat anumite regiuni din creier care devin hiperactive in timpul unui atac de panica. Aceste regiuni includ amigdala cerebrala, care este centrul fricii din creier, si parti din creierul mijlociu, care controleaza o serie de functii, inclusiv senzatia noastra de durere.

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Londra a folosit rezonanta magnetica pentru a localiza anumite regiuni din creier, care reactioneaza cand o persoana simte o amenintare iminenta.

Ei au gasit activitate intr-o zona a creierului mijlociu, o regiune care provoaca raspunsurile de aparare ale corpului. Prin identificarea regiunilor creierului, care sunt implicate in atacurile de panica, astfel de studii pot imbunatati intelegerea noastra a acestor tulburari si ajuta cercetatorii sa gaseasca tratamente mai eficiente.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9696 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Blegomazin intramuscular ... E O . K ....

S-a rezolvat ... E cu regim special ... Da omul cu capul de farfurie ! Made in Romania .

 

un articol generalizat

si fara nici o esenta. Daca citea dl autor din cartile de medicina putea face o sinteza stralucita si la tratament cu valium la greu atacurile de panica ar fi istorie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor