Ce se intampla in creierul unui adolescent?

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 15:15
8595 citiri
Ce se intampla in creierul unui adolescent?

Probabil ca multi parinti frustrati si-au pus intrebarea aceasta, incercand sa inteleaga comportamentul adolescentului din casa: creierul adolescentului nu este complet dezvoltat, motiv pentru care uneori tanarul are tendinte irationale.

Relevanta pentru experienta de a creste un adolescent este comentariul unei mamici din New York: "Mai bine dau nastere unui elefant, decat sa mai cresc un adolescent. Nu-mi vine sa cred ca fetita mea dulce s-a transformat intr-un strain de 16 ani care vrea bani mereu", spune aceasta, potrivit MSN Health.

Intensitatea cu care traiesc emotiile, dar si excesele facute de adolescenti ii aduc la disperare pe parinti, insa toate acestea sunt cauzate de faptul ca nu sunt complet dezvoltati.

Adolescentii sunt inteligenti, dar rupti de realitate

Adolecentii sunt extrem de inteligenti, iar parintii isi pot da seama de asta fara sa exagereze cu mandria: adolescentul te invinge foarte usor la un joc video si poate invata foarte mult foarte repede. Si cu toate ca e sef de promotie, te poate suna la ora 02.00 noaptea, spunand ca s-a ratacit cu masina intr-o localitate de provincie.

Lobii frontali ai creierului (in special cortexul prefrontal) sunt ultimii care se dezvolta, in jurul varstei de 20 de ani, iar acestea sunt zonele responsbile de planificare si organizare, crearea de strategii si controlarea impulsurilor. In plus, nivelul de dopamina nu este optim in creierul adolescentului, aceasta substanta fiind esentiala pentru capacitatea noastra de a selectiona amanuntele importante.

Doarme pana tarziu

Adolescentii dorm pana tarziu, chiar si atunci cand nu petrec toata noaptea. Iar comportamentul acesta ii scoate din minti pe parinti, care nu accepta un lenes in casa.

Adolsecentii au insa nevoie de in jur de 8,4-9,2 ore de somn pe noapte, spre deosebire de cele 7-8 ale adultilor si au si un ritm circadian diferit. Sunt "programati" sa se culce mai tarziu si sa doarma mai mult.

Studiile au aratat ca 20% dintre elevi adorm in primele doua ore la scoala, iar in unele scoli din Statele Unite s-a decis schimbarea programului, in asa fel incat copii sa fie lasati sa doarma mai mult dimineata - rata de abandon scolar si de depresie in randul tinerilor a scazut drastic.

De ce isi pierde cumpatul atat de usor?

O stie orice mama, un adolescent isi pierde cumpatul la cereri extrem de simple si interpreteaza gresit chiar si cele mai nevinovate comentarii. Iar asta se intampla pentru ca nu sunt la fel de abili in a recunoaste expresiile faciale celor din jur.

In cadrul unui studiu, participantilor li s-a aratat o imagine cu o femeie care avea o expresie de teama. Daca 100% dintre adulti au putut identifica corect expresia, doar 50% dintre adolescenti pot face acest lucru. Asta pentru ca adultii se bazeaza pe cortexul frontal pentru a recunoaste emotiile, pe cand adolescentii se bazeaza pe amigdala (zona din lobii temporali) pentru acest lucru.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#creier adolescent, #creier tineri , #creier