Ce se intampla in creier, cand avem un atac de panica?

Luni, 04 Iulie 2011, ora 21:50
18074 citiri
Ce se intampla in creier, cand avem un atac de panica?
Foto: panicattackstopper

Atacul de panica provoaca respiratie greoaie, tremurul mainilor si senzatia de lesin. Cercetatorii incearca sa gaseasca zonele din creier afectate, in timpul unui atac de panica, pentru a putea descoperi si tratamente mai eficiente.

Inainte de a merge pe scena pentru a face o prezentare, daca observati ca respiratia devine greoaie, mainile va tremura si simtiti un lesin, aceste simptome nu va pun viata in pericol, ci mai degraba aveti un atac de panica, explica Paul Li, lector de stiintele cunoasterii, la Universtatea California, Berkeley, in revista Scientific American.

Stim o suma de caracteristici referitoare la fiziologia atacului de panica, dar suntem doar la inceputul studiului de intelegere a modului in care acesta afecteaza chimia creierului nostru. Atacurile de panica sunt episoade de frica intensa sau de neincredere.

Cei care sufera astfel de atacuri se gandesc ca ar putea fi pe moarte, ca s-ar sufoca sau ca ar innebuni. Ei se pot simti ca si cum s-ar confrunta cu un atac de cord sau ar vedea negru in fata ochilor.

Aceste episoade apar de obicei brusc, atingand maximul in 10 minute si se termina in 30 de minute.

Cand oamenii sunt stresati, sistemul lor nervos simpatic (sistemul nervos simpatic este o componenta a sistemului nervos si se activeaza in conditii de frica, anxietate, stres - n.r.) accelereaza, eliberand energie si pregatind corpul pentru actiune.

Apoi, sistemul nervos parasimpatic intra in actiune, iar corpul se stabilizeaza, ajungand la o stare de calm.

Recent, cercetatorii au identificat anumite regiuni din creier care devin hiperactive in timpul unui atac de panica. Aceste regiuni includ amigdala cerebrala, care este centrul fricii din creier, si parti din creierul mijlociu, care controleaza o serie de functii, inclusiv senzatia noastra de durere.

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Londra a folosit rezonanta magnetica pentru a localiza anumite regiuni din creier, care reactioneaza cand o persoana simte o amenintare iminenta.

Ei au gasit activitate intr-o zona a creierului mijlociu, o regiune care provoaca raspunsurile de aparare ale corpului. Prin identificarea regiunilor creierului, care sunt implicate in atacurile de panica, astfel de studii pot imbunatati intelegerea noastra a acestor tulburari si ajuta cercetatorii sa gaseasca tratamente mai eficiente.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#atac panica consecinte, #atac panica creier durata, #atac panica cercetari , #creier