Dieta fericirii - alimente pentru energie si buna dispozitie

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 12:06
21937 citiri
Dieta fericirii - alimente pentru energie si buna dispozitie
Foto: Kana Okada

Asa cum exista programe alimentare pentru modelarea corpului, la fel sunt si dietele ce presupun alimente pentru buna dispozitie, energie sau cresterea capacitatilor cognitive. Toate acestea nu sunt mituri sau promisiuni false, ci garanteaza rezultate.

Prevention a intocmai o lista a alimentelor ce asigura o stare de spririt mai buna. Citeste mai jos ce sa mananci pentru a fi mai vesel, mai energic sau mai spontan, alege-ti dieta potrivita si nu uita ca alimentele nu dau gres niciodata.

Mai putine alimente procesate

Daca iti doresti sa atingi fericirea prin alimentatie, e cazul sa respecti anumite reguli. Astfel, redu cantitatea mancarurilor procesate intrucat acestea contin prea mult zahar, care duce la diminuarea zonelor din creier responsabile tocmai cu schimbarile de dispozitie.

De asemenea, fructele, legumele si cerealele integrale sunt o alegere buna pentru ca au cele mai multe vitamine, minerale si fitonutrienti. Acestea ajuta creierul sa functioneze la parametri optimi.

Si carnea rosie iti este recomandata intrucat contine acizi grasi omega 3, ajutand la ameliorarea unor stari precum depresia si contribuind la formarea unor noi conexiuni neuronale. Nu uita sa iti diversifici dieta astfel incat organismul tau sa beneficieze de o gama larga de nutrienti.

Alimente pentru gandire

Cele mai multe vitamine si substante benefice creierului se regasesc in oua. Acestea contin vitamina B12, o vitamina importanta pentru celulele nervoase si care ne tine departe de iritabilitate, depresie sau declin cognitiv. De asemenea, acidul folic este recomandat, iar iodul mentine buna functionare a glandei tiroide. Atunci cand glanda tiroida nu functioneaza corect, apar manifestari ca letargie, crestere in greutate, depresie etc.

Poate nu ai crede, dar untul este o adevarata hrana pentru creier. Substantele nutritive din unt se regasesc in majoritatea uleiurilor vegetale. Vitamina A, D, B12, toate sunt benefice sanatatii mintale. Daca untul provine de la vacile hranite doar cu iarba, produsul respectiv contine si acizi grasi omega 3, substante care reduc inflamatia, ajuta la formarea celulelor nervoase si imbunatatesc fluxul sangvin catre creier.

Cresterea performantelor intelectuale

Pe primul loc, daca acesta este rezultatul urmarit, s-ar afla carnea de vita provenita de la animalele hranite cu iarba. Pe langa acizii grasi Omega 3, acest tip de carne contine si fier, important pentru un flux de oxigen constant spre creier. De asemenea, carnea rosie este o importanta sursa de vitamina B12 si zinc, substante care duc la cresterea capacitatilor intelectuale.

Ansoa contine de doua ori mai multi acizi grasi Omega 3 decat tonul, de exemplu, dar prezinta niveluri foarte scazute de mercur, o substanta ce poate dauna creierului. Unele studii arata ca femeile insarcinate care mananca in timpul sarcinii mai multe alimente cu Omega 3 dau nastere unor copii mai inteligenti.

Alimente pentru energie

Rucola se numara printre cele mai nutritive legume pe care putem sa le consumam. De altfel, acidul folic provine din frunzele acestei plante, substanta binecunoscuta in lupta contra depresiei. Doua cesti de rucola au doar 10 calorii, dar asigura 6% din necesarul zilnic de calciu, plus acid folic si fibre.

Pentru energie pe tot parcursul zilei, cafeaua este solutia ideala. Cafeaua creste nivelul dopaminei, iar asta ne face mai increzatori in fortele proprii, mai concentrati si cu o stare de spirit mai buna. O ceasca de cafea are mai multi antioxidanti decat o portie de spanac, de exemplu. Studiile arata ca persoanele care beau cateva cesti de cafea pe zi prezinta un risc scazut de dementa sau depresie.

Nucile sunt iar o alegere binevenita, continand magneziu, cupru, fier, zinc, calciu, Omega 3, vitamina E, acid folic si vitamina din gama B-urilor. Vitamina E, de exemplu, ajuta la scaderea inflamatiei creierului si la protejarea neuronilor.

Cartofii sunt la fel de hranitori precum broccoli, in special soiurile mai colorate. Ei contin niste nutrienti mai putin cunoscuti, care protejeaza creierul, scazand si tensiunea arteriala.

Alimente care gonesc depresia

Somonul salbatic contine acizi grasi Omega 3, actionand intocmai ca un antidepresiv. Studiile au aratat ca oamenii din tarile cu un consum mare de peste prezinta cele mai mici riscuri de tulburare bipolara, depresie, tulburari afective sezoniere sau depresie. Ba mai mult, un studiu din 2008 a relevant faptul ca uleiul de peste a fost la fel de eficient ca un medicament alopat pentru tratamentul depresiei majore.

Rosiile contin licopen, care ajuta la mentinerea starii de spirit. Aceste legume sunt bogate si in acid folic, magneziu, fier si vitamina B6, importante pentru echilibrarea unor neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si noradrenalina.

Sfecla este o sursa importanta de acid folic, crucial pentru buna dispozitie, memorie si viteza de reactie. Pe langa aceasta, sfecla mai contine si betaina, un antidepresiv natural.

Bonusuri dulci pentru si mai multa energie

Mierea contine, in cantitate, e drept, mica, vitamina B, acid folic, fier, mangan si 181 de compusi care stimuleaza energia si buna dispozitie.

Siropul de artar pur este bogat in minerale ca mangan, zinc si calciu, iar melasa contine mai mult fier decat un piept de pui, asta pe langa vitamina B6, magneziu, mangan, calciu, cupru si seleniu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alimente pentru energie, #dieta fericire, #alimente buna dispozitie, #dieta crestere performante intelectuale, #alimente hranesc creier, #alimentatie prevenire depresie , #creier