Creierul si nebanuitele sale cai

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 09:53
3278 citiri
Creierul si nebanuitele sale cai
Foto: Top Tenz

Mintea oamenilor este cea care ii duce de multe ori pe cai gresite. Exista fenomene care cu greu pot fi explicate din punct de vedere stiintific.

Curajul oamenilor pe Internet

Ne comportam diferit pe Internet fata de viata reala. Ne schimbam comportamentul natural si suntem mai dezinhibati. Asta se intampla datorita disparitiei restrictiilor sociale si a factorilor care ne limiteaza in interactiunea zilnica, conform Top Tenz.

In plus, pe Internet, multi sunt anonimi, acest lucru contribuind la fenomenul de dezinhibare. Conversatia nu se petrece in timp real, iar regulile de zi cu zi nu se aplica. Fenomenul este periculos, caci poate da nastere unor abuzuri si chiar si la incalcari ale legii.

Vorbitul in spatii aglomerate

Creierul nostru poate sa ne faca sa ne concentram doar asupra unui dialog, intr-o camera unde se tine o petrecere zgomotoasa. Putem sa ignoram zgomotul de fundal si chiar ne auzim numele daca suntem strigati de la celalalt capat al unei camere aglomerate in care se vorbeste tare.

Putem sa ignoram sunetele care nu vin direct spre noi. Efectul nu apare, insa, in cazul celor care aud doar cu o ureche. Urechea umana este construita astfel incat sa poata filtra anumite frecvente audio si sa selecteze ceea ce dorim, pe baza directiei din care vin sunetele.

"Efectul hipermarket"

Mereu mergi la hipermarket sa cumperi cateva produse, dar te intorci acasa cu mult mai multe in punga. Acest efect se numeste "transferul Gruen" si apare atunci cand intri intr-un astfel de spatiu imens. Aranjamentul din interior este facut astfel incat sa te zapaceasca si sa te faca sa uiti de planurile initiale.

La obtinerea acestui efect contribuie si muzica prezenta acolo. Devenim, astfel, cumparatori impulsivi, dispusi sa cheltuim mai mult decat planuisem initial. La fel sunt facute si mallurile si cazinourile. Cumparatorul nu stie ce sa ia mai intai, in care loc sa intre mai repede. Cel mai bine este sa ai la tine o lista pe care sa te uiti des.

Iluzia de superioritate

Acesta este un fenomen care ii face pe unii oameni sa se creada superiori altora si sa exagereze atunci cand se gandesc la propriile calitati. Fenomenul a fost studiat pe larg in psihologia sociala. S-a constatat ca oamenii cu un nivel al inteligentei mai scazut tind sa aiba un simt exagerat al acestei superioritati iluzorii.

"Efectul Dunning-Kruger", asa cum a fost el denumit, ii face pe oamenii nepriceputi sa ajunga la concluzii gresite. In plus, incompetenta lor ii determina sa nu vada greselile pe care le fac.

Efectul Tetris

Acesta denumeste acel fenomen prin care oamenii acorda o atentie exagerata unor activitati care ajung sa le ocupe realitatea. Acestea pot fi jocurile video si televizorul, ele ajungand sa le domine "victimelor" chiar visele si imaginile mentale.

Denumirea vine de la celebrul joc care desemneaza o halucinatie prin care oamenii isi reprezinta chiar si realitatea conform acelei obsesii. Cei care lucreaza in domeniul IT au astfel de probleme, ei ajungand sa viseze chiar si noaptea codurile cu care lucreaza ziua. Un studiu de la Oxford a aratat ca celebrul joc Tetris poate preveni aparitia unor amintiri traumatizante, avand, astfel, si un efect benefic.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#memorie creier realitate, #ciudatenii creier , #creier