Creierul uman si secretele lui: egoist si sabotor

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 22:04
4894 citiri
Creierul uman si secretele lui: egoist si sabotor
lovendal.net

Creierul nostru este complet egoist, o entitate careia nu-i pasa de celelate parti ale corpului uman. In cautarea unor noi strategii de reducere a stresului, cercetatorii ne descriu trucuri prin care "computerul uman" ne convinge, de exemplu, sa abandonam dieta.

Cercetatorul german Achim Peters se ocupa cu studiul creierului uman. O mare parte din timpul sau este dedicata cautarii unor noi moduri prin care putem scapa de stres.

"Stresul in sine nu reprezinta problema principala, ci ajustarea noastra la stresul psiho-social cronic. Acesta conduce, de cele mai multe ori, la obezitate sau la depresie", spune cercetatorul de la Universitatea din Lubeck, pentru Deutsche Welle. Explicatia lui pare sa raspunda la doua probleme majore ale societatii de consum: obezitatea si dietele, pe de o parte, si depresia de cealalta parte.

Creierul sabotor

Teza principala de la care pleaca omul de stiinta se bazeaza pe conceptul "creierului egoist". Asa este intitulata si cartea sa recent publicata. In ea, profesorul descrie experianta sa de multi ani, bazata pe aproximativ 10.000 de studii, explicand de ce dietele dau gres, iar creierul se lupta cu celelalte parti ale corpului. Cuvantul cheie aici este "energie". Deoarece corpul energetic si creierul sunt in conflict permanent.

Creierul nostru insista ca trebuie sa obtinem cantitatea necesara de energie, chiar daca acest exercitiu se dovedeste daunator pentru celelalte organe ale corpului. Dupa catastrofe, in care oamenii au fost gasiti in pragul mortii prin infometare, cercetatorii au stabilit ca creierul oamenilor subnutriti, ajunsi la stadiul de schelet, nu a pierdut deloc in greutate, cu toate ca celelalte organe din corp s-au micsorat considerabil.

Cel mai important "combustibil" pentru creier este zaharul sau glucoza. Desi reprezinta doar doua procente din greutatea totala a corpului nostru, creierul foloseste jumatate din glucoza pe care organismul o preia, iar in situatii stresante acest procent urca pana la 90 la suta. Nu-l putem pacali cu indulcitori artificiali pentru ca acestia nu dau energie. Nici macar operatiile de micsorare a stomacului nu ajuta in cazul obezitatii cronice. Peters spune ca numarul pacientilor care s-au sinucis dupa astfel de interventii chirurgicale este destul de mare.

Lupta cu tine!

Iata de ce omul de stiinta ii sfatuieste pe supraponderali sa nu puna in centrul atentiei corpul, ci sentimentele. Daca controlul stresului este eficient, sansele ca organismul sa piarda in mod natural kilogramele acumulate in exces sunt foarte mari.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#creier teorii cercetari, #cercetari creier Achim Peters, #studii creier, #obezitate diete creier , #creier