Cum sa iti resetezi creierul atunci cand nu te poti concentra

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 12:03
49853 citiri
Cum sa iti resetezi creierul atunci cand nu te poti concentra

Ti s-a intamplat vreodata sa intri intr-o camera sau sa pornesti intr-o anume directie si sa uiti de ce ai facut acest lucru? Cu siguranta esti mult mai obosit decat este cazul, fapt ce este cat se poate de frustrant si iti afecteaza activitatea.

Creierul tau este programat sa se relaxeze de fiecare data cand are ocazia, dupa cum spun cercetatorii de la Universitatea Harvard, Colegiul Dartmouth si Universitatea Aberdeen. Astfel apar starile de visare cu ochii deschisi, mintea iti zboara la fel de fel de lucruri care nu au legatura cu activitatea asupra careia vrei sa te concentrezi si iti pierzi atentia.

Din fericire, cu putina vointa poti alunga aceste stari care te distrag si te determina sa pierzi timpul atunci cand ai treaba de facut. Iata cateva dintre trucurile la care poti apela pentru a-ti pastra concentrarea, potrivit Prevention:

Fa din pauza un aliat

In cazul in care nu iti place absolut tot ce faci la locul de munca este imposibil sa nu iti rataceasca gandurile macar pentru cateva minute. Un studiu facut pe 124 de persoane arata ca mintea acestora "ratacea" in 30% din timp, chiar cand acestia incercau sa duca la indeplinire sarcini importante.

Oboseala, plictiseala si stresul sunt cateva dintre cauzele principale, dupa cum explica dr. Michael Kane, de la Universitatea din Carolina de Nord. Atunci cand vezi ca nu iti mai faci treaba asa cum trebuie, cea mai buna solutie este sa faci o pauza, sa lasi creierul sa se odihneasca cu adevarat si apoi sa o iei de la capat, mai energic.

Organizeaza-te

Daca ai mai multe sarcini de indeplinit, gandeste-te pe care este necesar sa o faci prima, apoi curata-ti biroul, fa ordine in proiecte si scapa de orice detalii care ti-ar putea aminti ca esti in urma cu ceva, caci asta te va supara si iti va altera puterea de concentrare.

Nici pozele cu persoanele apropiate nu prea au ce cauta pe birou, caci privindu-le te vei gandi la ele.

Participa

Daca ai o sedinta si stai doar si ii asculti pe altii cum vorbesc, te vei lasa prada visarii, timpul nu va trece in niciun caz mai repede, iar lipsa ta de implicare va fi observata in curand.

Incearca sa formulezi intrebari si solutii si te vei simti util si important, fapt ce te va bucura si va da energie pentru restul zilei. In plus, starea de apatie va trece.

Schimba peisajul

Cand incepi sa iti pierzi concentrarea, cel mai bine este sa schimbi peisajul, incaperea in care te afli. Probabil creierul tau asociaza biroul cu oboseala, asa ca ia o pauza.

Agata o panglica rosie in masina

Cel mai adesea creierul ia pauze atunci cand te afli la volan, dupa cum arata un studiu din 2006. Iar asta este cat se poate de periculos. Spre exemplu, daca o masina din fata ta franeaza brusc, nu vei mai avea timp sa te trezesti din amorteala si sa franezi la timp pentru a evita un accident.

Daca iti vei lega o panglica sau un snur colorat de volan, acesta iti va distrage atentia de la starea de visare si te va ancora in realitate.

Jocurile nu sunt intotdeauna o pierdere de timp

Bineinteles ca nu este vorba despre orice joc, ci unul de atentie. Mai ales daca te afli in masina cu copiii este indicat sa faci acest lucru, caci ei vor avea o ocupatie si nu iti vor distrage atentia. Uitati-va impreuna la numerele masinilor si ganditi-va din ce zona a tarii vine fiecare.

Intoarce-te la paginile deja citite cand simti nevoia

Ai de citit o carte (un proiect, dosar etc), dar tu nu poti sa treci peste un paragraf pe care il repeti la nesfarsit? Nu da vina pe memoria ta proasta, ci pe faptul ca nu te concentrezi asa cum trebuie. In jur de 20% din timp mintea cititorilor umbla aiurea, in sensul ca ochii parcurg cuvintele, dar creierul nu le proceseaza asa cum ar trebui.

Din cand in cand ia putin timp liber pentru a procesa ceea ce tocmai ai citit. Fa-ti un mic rezumat, gandeste-te la personaje (proiecte) si vezi ce parere ai. Astfel vei intelege mai bine textul si nici nu te vei plictisi.

Daca ti se pare ca nu ai inteles bine cateva paragrafe, citeste-le din nou, mai tarziu, chiar daca ai trecut de acele pasaje, si aminteste-ti faptele petrecute (datele). Poate ti se pare ca iti pierzi timpul, dar iti vei face mult mai bine treaba.

Fa-ti parteneri de citit

O mica presiune de a termina o carte (de citit un dosar) nu strica niciodata, asa ca iti poti face cativa prieteni cu aceeasi preocupare (ori colegi la fel de ocupati) si sa stati impreuna in aceeasi camera sa cititi. Astfel nu iti va mai veni sa iti lasi mintea sa alunece si te vei concentra mai mult. In plus, stiind ca trebuie sa discuti apoi cu alte persoane despre lectura facuta, cu siguranta vei acorda mai multa atentie.

Scapa de greutatea de pe piept

Persoanele care spun ca sunt nefericite, de obicei din cauza unor probleme personale care nu le dau pace, sunt mai predispuse la o stare de apatie, de lipsa de concentrare. Aceste ganduri te fac sa pierzi minute intregi si iti distrug productivitatea.

Vorbeste cu un prieten sau o ruda despre problema pe care o ai, fie fata in fata, fie la telefon. Daca nu ai cu cine impartasi acest lucru, scrie-l intr-un jurnal. Fa o lista cu lucrurile care te ingrijoreaza sau te supara si apoi te vei gandi mai clar ce poti face pentru a le rezolva. Intocmind un plan iti vei spori eficienta si vei face primul pas catre gasirea unei solutii.

Mediteaza

Meditatia este o metoda care da rezultate in orice situatie, scapandu-te de lucrurile care te distrag. Studiile cercetatorilor de la Universitatea Pennsylvania arata ca oamenii care fac acest lucru 30 de minute pe zi au o putere mult mai mare de a-si canaliza atentia asupra a ceea ce doresc.

Dupa 8 saptamani de meditatie vei vedea clar imbunatatiri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#concentrare buna sfaturi, #concentrare trucuri, #concentrare metode, #atentie sporita sfaturi, #mentinere concentrare , #creier