Internetul tine "mintea treaza"

Duminica, 17 August 2014, ora 16:35
2827 citiri
Internetul tine "mintea treaza"
Foto: Press Alert

Cercetatorii din India, in colaborare cu cei britanici, au stabilit ca navigarea pe internet este una din sursele care previn imbatranirea creierului, a carui uzura prematura se datoreaza in mare masura lipsei de exercitiu.

Internetul obliga internautul la o gandire rapida, necesara cautarii informatiilor si asimilarii lor, iar acestea au un efect asemanator cu cel al exercitiilor fizice, mentinand sanatoasa musculatura si asigurand functionarea sistemului osos, scrie portalul Medvsti.

Cercetatorii cred ca, prin exercitii zilnice desfasurate pe internet, creste rezerva cognitiva a creierului si chiar se extinde reteaua de neuroni care asigura buna lui functionare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii britanici au testat un esantion de 6422 subiecti, barbati si femei, cuprinsi intre 50 si 89 de ani. Testele au dovedit ca persoanele care folosesc in mod constant internetul isi pastreaza vreme mai indelungata calitatile intelectuale. Conexiunile le tin in permanenta mintea "treaza" si atenta la informatiile primite.

Totodata, creierul are tendinta de a stoca informatiile, pentru a putea reveni asupra lor. In situatia cand nu primeste in permanenta date noi, pe care sa le incredinteze propriului sistem de stocare, creierul incepe sa aiba tendinta de a deveni pasiv fata de cele ce se petrec in jur, ii scade capacitatea de memorare si mai ales capacitatea de a readuce din memorie informatii pe care le consideram "uitate pentru totdeauna".

Este de o deosebita importanta alfabetizarea digitala a populatiei in varsta, aceasta contribuind direct la mentinerea constanta a standardului de viata, la mentinerea vitezei de gandire si tinerea inteligentei in stare de veghe.

Pe de alta parte, aceiasi cercetatori atrag atentia ca excesele nu sunt recomandate in niciun domeniu. In acest sens, accesarea neintrerupra a internetului si folosirea lui obsedanta pot crea o dependenta periculoasa, care afecteaza alte organe decat creierul.

Testele efectuate arata ca, depasirea anumitor limite in navigarea pe internet poate produce boli cardiovasculare si cresterea riscului de diabet.

Ca urmare, este recomandat ca fiecare sa-si adopte ritmurile lui, cele care ii solicita activitatile intelectuale, atat cat ele sa nu stea inerte, fara a se supralicita. Fireste, oricine se poate intreba unde este aceasta limita, care sunt criteriile necesare pentru a nu ne expune la dezechilibre.

Raspunsul este foarte simplu: viata noastra nu trebuie sa se limiteze la o actvitate axata aproape exlusiv pe internet, chiar daca acesta ne da o deosebita satisfactie.

Echilibrul se formeaza de la sine, daca ne alegem un mod de viata complex: munca pe internet trebuie alternata cu exercitiile fizice, cu odihna, cu relaxarea in natura si cu acele activitati care raspund principiilor spirituale: viata in famile, cresterea animalelor, gradinaritul, chiar si peocuparile religioase.

Nimeni nu cantareste in procente timpul pe care trebuie sa-l acordam fiecareia din acestea. Este suficient sa la avem in sfera preocuparilor, pentru ca internetul sa previna cu adevarat imbatranirea, fara sa devina obsesiv.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#prevenire imbatarnire, #inteligenta mentinere, #memorie mentinere , #creier