Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invata de la altii cum sa ai eficienta maxima in orice activitate

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 07:00
4696 citiri
Invata de la altii cum sa ai eficienta maxima in orice activitate

Esti tot timpul stresat, ti se pare ca nu ajungi sa predai proiectele la termen, ajungi acasa epuizat si tot nu esti multumit de ceea ce ai facut in ziua care tocmai a trecut. In schimb, observi cum unele persoane din jurul tau nu par nici sa se chinuie foarte mult si reusesc sa rezolve si toate problemele la timp, avand grija sa ia si pauze in care sa se odihneasca. Ba mai au si timp pentru distractie.

In mod firesc, te gandesti unde gresesti tu si ce au ele in plus. Iata cateva obiceiuri ale persoanelor eficiente, potrivit Woman's Day:

Isi iau pauze atunci cand sunt necesare

Multa lume crede ca atunci cand vine vorba de eficienta trebuie sa muncesti in continuu, fara intrerupere, astfel incat sa nu iti iesi din ritm. Acest lucru este cat se poate de eronat, caci creierul nu poate functiona la capacitate maxima fara sa primeasca pauze in care sa se odihneasca.

In primul rand trebuie ca atunci cand esti la munca sa iti iei mereu pauza de masa, in care sa stai mai mult timp cu colegii sau chiar singur, ascultand muzica si mancand ceva linistit, fara sa te gandesti la hartiile pe care le-ai lasat pe birou.

Daca lucrezi fara incetare, la un moment dat iti vei pierde atentia. In plus, cate 5 minute libere la fiecare ora sunt mai mult decat necesare pentru a putea rezista intr-o zi de munca in care stai la serviciu 8-10 ore.

Daca ai posibilitatea, iesi afara din cladire si bucura-te de razele soarelui sau inspira o gura de aer rece. Daca observi ca iti este greu sa indeplinesti chiar si cele mai simple sarcini, ridica-te imediat de pe scaun si mergi si recreaza-te, caci nu iti vei reveni incercand sa muncesti in continuare, ci vei pierde timpul degeaba.

Incep ziua cu dreptul

Potrivit unui studiu recent realiat la Universitatea din Ohio, daca o persoana ajunge la munca stresata sau suparata de acasa, din cauza diverselor probleme familiale sau pur si simplu in urma unui drum foarte aglomerat, nu se poate concentra asa cum trebuie la proiectele pe care le are de realizat.

Asa ca daca se intampla sa ajungi la serviciu intr-o dispozitie nu tocmai buna, mai bine iti iei 5-10 minute in care sa te relaxezi. Creaza-ti un ritual. Spre exemplu, intra in camera, saluta-ti cu drag colegii, pune-ti o ceasca de cafea sau ceai, dezbraca-te incet de haina si mai stai pur si simplu cateva minute pentru a te calma. Poti folosi minutele pentru a socialia. Daca incepi ziua echilibrat, vei reusi cu siguranta sa dai dovada de o eficacitate mai mare.

Fac alegeri alimentare intelepte

Esti ceea ce mananci, iar consumand mancare grea toata ziua vei avea o stare letargica si nu te vei putea concentra bine, fiind lipsit de energie. Gandeste-te cu atentie ce consumi dimineata, pentru a-ti oferi energie, dar si masa de pranz este esentiala.

Daca mananci foarte mult dupa-amiaza, intreaga energie a corpului va fi indreptata catre digestie si creierul nu va mai fi alimentat asa cum trebuie. Consuma proteine, fibre, grasimi sanatoase din avocado, nuci si ulei de masline, fructe si legume din plin, astfel incat sa beneficiezi de vitamine.

Evita pe cat posibil prajiturile, bomboanele si alte dulciuri, caci acestea iti vor da energie pret de cateva minute, dupa care te vor lasa obosit si fara vlaga.

Fac o lista flexibila cu lucruri pe care le au de rezolvat

Este important sa faci un program pentru a sti cu siguranta ce ai de facut in ziua respectiva si pentru a nu uita anumite sarcini esentiale. Ideea este, insa, ca trebuie sa ramai flexibil si sa nu faci un capat de lume daca intervine o schimbare.

Inevitabilul face parte din viata, asa ca ramai deschis la noi posibilitati, fara sa te abati prea mult de la drumul pe care il gandisesi la inceput. Daca azi iti vine un gand in minte pentru maine, noteaza-l imediat pe o hartie, caci mai tarziu s-ar putea sa uiti. Seara sorteaza toate ideile si fii realist, astfel incat sa nu te supraaglomerezi a doua zi.

Folosesc tehnologia pe care o au la indemana

Traim in secolul in care tehnologia joaca un rol important in viata fiecarei persoane, asa ca nu ai de ce sa te impotrivesti unui lucru care iti poate salva timp si energie. Acum foarte multe lucruri se pot face printr-o simpla apasare de buton, asa ca nu mai are rost sa pierzi timpul stand la cozi cand iti poti plati facturile, spre exemplu, din fata calculatorului.

In plus, cand muncesti mai poti lua cate o pauza de 10-15 minute in care sa iti verifici e-mail-ul personal, fapt ce iti va aduce, cel mai probabil, zambetul pe buze, putand continua treaba cu buna-dispozitie si un tonus pozitiv.

In plus, Internetul si e-mail-ul te pot ajuta sa le comunici tuturor colegilor o informatie importanta in scurt timp, fiind sigur ca nimeni nu va putea sa spuna ca nu a auzit. Astfel vei scapa de stresul ca nu ai informat echipa cum trebuie si nici nu va trebui sa pierzi timpul comunicandu-i fiecaruia in parte.

Isi asculta creierul

Diferite "teme" presupun si niveluri diferie de concentrare, ceea ce poate reprezenta un avantaj. Atunci cand iti programezi lucrurile pe care le ai de facut, este important sa masori si gradul lor de dificultate. Astfel, vei programa lucrurile dificile atunci cand esti mai odihnit si pe celelalte atunci cand deja energia incepe sa te paraseasca si nu mai ai aceeasi putere de concentrare.

In plus, alterneaza miscarea cu efortul intelectual, astfel incat sa oferi pauza fie corpului, fie mintii.

Nu se asteapta la perfectiune

Este normal sa iti doresti sa dai tot ce este mai bun din tine, dar perfectiunea nu poate fi atinsa, asa ca nu te supara peste masura daca fara voia ta se strecoara niste greseli minore in munca pe care o desfasori. Important este sa nu gresesti in situatiile cu adevarat importante.

Stiu cand sa spuna "nu"

Este usor sa te lasi distras la munca si sa te incarci cu foarte multe sarcini pe care sa nu le poti duce la bun sfarsit. Evalueaza-ti timpul cu atentie si vezi ce ai timp sa faci si ce nu si comunica mai departe asta. Uneori e mai cinstit si corect pentru toata lumea sa poti spune si "nu".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#eficacitate birou sfaturi, #eficacitate munca, #eficienta serviciu, #trucuri eficienta sporita , #creier
Comentarii