Obsesie sau spirit justitiar? De ce suntem fascinati de razbunare

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:48
7341 citiri
Obsesie sau spirit justitiar? De ce suntem fascinati de razbunare
Foto: Kootation

Dorinta de razbunare exista in noi inca de la o varsta frageda, fiind nimic mai mult decat un comportament instinctiv. Chiar Vechiul Testament ii acorda importanta, atunci cand se refera la pacatosii ce ar trebui pedepsiti cu "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior".

Explicand razbunarea, Anna MacAskill, profesor de psihologie la Universitatea Sheffield Hallam, spune: "Atunci cand o persoana se simte atacata pe nedrept, ea trece prin trei faze psihologice: o faza de soc, una de ajustare si faza de reactie.

In faza de reactie ea va decide fie sa ierte, fie sa poarte pica - dar sa nu faca nimic, fie sa se razbune.

Razbunarea este destul de normala in multe situatii, psihologia evolutiva sugerand ca abilitatea de a se razbuna este parte a naturii umane.

Cei mai multi dintre noi am fost conditionati social de propriii parinti pentru a crede ca lumea ar trebui sa fie corecta. Razbunarea este, pana la urma, o modalitatea prin care se incearca obtinerea dreptatii".

Mai mult, o serie de studii stiintifice sugereaza faptul ca atunci cand vedem ca o persoana este pedepsita pentru un comportament inadecvat, in acele parti ale creierului asociate satisfactiei au loc anumite reactii.

Cazuri de razbunare crunta sunt destule in istorie, precizeaza Metro. In secolul al XII-lea, pentru a razbuna uciderea tatalui sau de catre tatari, Ginghis Han a fondat Imperiul Mongol. In actiunea sa, acest cuceritor a ucis aproximativ 11% din populatia lumii.

Mult mai recent, guvernul SUA a pierdut 3.000 de miliarde de dolari si 15 ani pentru a-l captura pe Osama bin Laden, liderul retelei teroriste al-Qaida, responsabil de atacurile de la 11 septembrie 2001.

Moartea sa a fost celebrata de mii de oameni, care s-au adunat la fostul World Trade Center sau in fata Casei Albe.

Vorbind despre pericolele razbunarii, profesorul MacAskill a declarat: "In general, persoanele care cauta razbunare nu sunt modele bune de urmat. Iertarea este cea care contribuie la pastrarea relatiilor bune in societate.

Daca se spune ca suntem programati a ne razbuna, ca un mecanism de protectie, atunci intrebarea este cum sa invatam a fi iertatori. Copiii, mai ales, trebuie invatati sa empatizeze cu ceilalti si sa fie capabili a ierta".

Mahatma Gandhi, parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolente, spunea: "Ochi pentru ochi si lumea va deveni oarba. Cei slabi nu pot nicodata sa ierte. Iertarea este atributul celor puternici".

Luna trecuta, Michelle James, o mama care si-a pierdut baiatul de 21 de ani dupa ce a fost impuscat in cap, declara ca i-a iertat deja pe ucigasii fiului sau: "Dumnezeu m-a iertat pe mine, asa ca, la randul meu, i-am iertat si eu pe cei care mi-au luat copilul".

Cu toate acestea, fascinatia razbunarii este putin probabil sa se estompeze. Razbunarea este parte a culturii populare, opere precum Hamlet sau Iliada aducand-o in prim plan.

Potrivit prof. MacAskill, aceste povesti nu fac decat sa intareasca sentimentul de justitie naturala.

"Ne place sa credem ca lucrurile bune se intampla oamenilor buni, iar persoanele care actioneaza gresit vor avea de suferit. In realitatea, stim ca acest lucru nu este adevarat, dar sentimentul nostru de justitie il vrea real, de unde si popularitatea povestilor de razbunare".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#razbunare psihologi, #obsesie razbunare, #psihologia razbunarii, #nedreptate reactii creier , #creier