Pentru "bunastarea creierului", asculta mereu muzica noua!

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 11:18
3534 citiri
Pentru "bunastarea creierului", asculta mereu muzica noua!
Foto: Arhiva

O echipa de cercetatori din Canada a descoperit ca anumite zone ale creierului devin active in momentul in care ascultam o melodie pentru prima data.

Zonele respective determina "bunastarea creierului", sustin specialistii, care s-au folosit de scanari RMN pentru a depista activitatea acestora. Cu cat celui care asculta muzica i-a placut mai mult cantecul auzit pentru prima oara, cu atat au devenit mai puternice conexiunile din regiunea creierului numita "nucleus accumbens", o zona responsabila cu recompensele si cu bucuria, scrie BBC.

Efectele muzicii asupra mintii si creierului

"Stim deja ca nucleus accumbens este legat de recompensa. Insa muzica este un lucru abstract. Nu se poate compara cu ocaziile cand iti este extrem de foame si esti pe cale de a manca ceva, fiind foarte entuziasmat de acest lucru, la fel intamplandu-se si in cazul sexului sau primirii unor bani - in astfel de momente se poate observa activitatea din acea zona. Este uimitor cum creierul poate fi 'entuziasmat' fata de ceva atat de abstract cum este sunetul pe care urmeaza sa il auzi", a spus Valorie Salimpoor de la Institutul de Cercetare Rotman din Toronto.

Industria divertismentului cauta secretul hiturilor in creierul adolescentilor

Cercetatorii au folosit 19 voluntari carora le-au pus 60 de melodii noi in functie de preferintele muzicale ale acestora. Participantii au ascultat cate 30 de secunde din fiecare piesa, aflandu-se intr-un aparat de scanare RMN. Astfel, dupa nivelul activitatii din nucleus accumbens, oamenii de stiinta si-au dat seama cat de mult au apreciat voluntarii fiecare cantec.

Specialistii au mai descoperit ca nucleus accumbens functioneaza in stransa legatura cu o alta zona a creierului numita regiunea corticala auditiva, care inmagazineaza informatii legate de ce muzica am ascultat in trecut. "Aceasta parte a creierului este unica, pentru ca fiecare am auzit melodii diferite in trecut", a spus Salimpoor.

Acum, cercetatorii vor sa afle cum influenteaza creierul uman gusturile muzicale ale fiecarui individ si cum poate explica activitatea cerebrala de ce suntem atrasi de genuri diferite de muzica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#activitate creier muzica, #muzica noua benefica, #efecte muzica creier, #muzica bunastare , #creier