Performante si curiozitati neasteptate ale creierului uman (Video)

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 12:38
18683 citiri
Performante si curiozitati neasteptate ale creierului uman (Video)
Foto: A1

Stim despre creierul nostru ca este centrul de comanda si de control al intregului organism, ca datorita lui reusim sa gandim, sa avem emotii, sa alergam si tot el face inima sa bata, numeroase organe vitale sa functioneze.

De fapt nu toate informatiile nervilor periferici ajung la scoarta cerebrala, unele sunt dirijate catre centri nervosi externi, cum este maduva spinarii sau bulbul rahidian.

Acestia formeaza un sistem nervos autonom, capabil sa coordoneze rapid unele functii, usurand activitatea cerebrala si impiedicand astfel blocarea ei prin suprasolicitare. Asemenea activitati reflexe privesc respiratia, digestia, excretia, setea si reproducerea speciei.

Detaliile sunt in mare parte cunoscute publicului larg, dar creierul isi are tainele si curiozitatile lui, care nu numai ca scapa atentiei noastre, dar ramanem chiar uluiti in fata performantelor creierului. Portalul List 25 ofera cateva exemple.

  • Creierul este cel mai gras element din organismul uman. Aproape 60% din masa lui este constituita din grasimi. Asta insa nu inseamna ca persoanele obeze sunt mai inteligente.

  • Creierul este receptiv la durerile altor organe sau cele induse de ele, dar el insusi nu are receptori proprii ale durerii. Acesta este motivul pentru care medicii pot efectua interventii chirurgicale pe creier deschis chiar si la pacientii care sunt inca in stare treaza. Poate asa se explica si faptul ca in antichitate se efectuau operatii prin trepanatie.

  • Creierul poate genera energie. In anumite situatii, energia generata de creier poate ajunge pana la 25 de watti, suficienta pentru a aprinde un bec economic.

  • Lungimea vaselor de sange cu care este dotat creierul insumeaza 100.000 km, suficienta petru a inconjura Ecuatorul terestru de patru ori.

  • Raportul dintre creierul unui copil mic si corpul lui este mai mare decat cel al unui matur si din acest motiv, capul copilului pare dispropotionat in raport cu corpul. Totusi, creierul creste pana maxim 40 de ani, cand dezvoltarea inceteaza.

  • In creierul nostru, informatiile cicula cu o viteza de 418 km/ora. Intr-o zi, un creier normal este capabil sa vehiculeze 70.000 de ganduri diferite.

  • Creierul reprezinta aproximativ 2% din masa intregului corp, dar pentru a functiona utilizeaza aproape un sfert din oxigenul si din energia intregului corp.

  • In creierul nostru se produc in fiecare secunda 100.000 de reactii chimice. Nu suntem constienti de niciuna dintre ele.

  • Un creier uman are intre 85 si 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei avand cel putin 10.000 de conexiuni.

  • Echipele de specialisti americani primesc anual un fond de 28 milioane euro pentru a forma o banca a conectomilor, prin utilizarea de scannere. Scopul este identificarea mecanismelor care provoaca imbatranirea, invatarea, deprinderile. Deocamdata, datele obtinute servesc numai pentru alimentarea unui urias proiect, ale carui concluzii le va cunoaste doar viitorul.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#creier functii cerebrale, #creier gandire, #activitatea cerebrala , #creier