Poate creierul uman sa genereze experiente spirituale?

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 18:05
5768 citiri
Poate creierul uman sa genereze experiente spirituale?
Foto: Arhiva

Neuroteologia (numita si neurostiinta religiei) este disciplina care studiaza relatiile dintre fenomenele religioase si biologia creierului.

Fiind impulsionata de evolutia spectaculoasa a nanotehnologiei, biologiei, informaticii si stiintelor cognitive, aceasta ramura a neurologiei a starnit intrebari uriase despre liberul arbitru.

Progresele stiintei ii determina pe cercetatori sa studieze bazele biologice ale emotiilor noastre, inclusiv cele spirituale.

Subiectul legaturii dintre genetica, creier si credinta abia a inceput a fi studiat, fiind extrem de sensibil. Este oarecum deranjant pentru enoriasi sa considere credinta lor impusa de biologia cerebrala si ADN, si nu rezultatul unei intalniri spirituale cu transcendentul.

Legatura dintre genele noastre, activitatea creierului si credinta noastra este o problema stiintifica, relateaza Le Monde. Promotorii neuroteologiei sustineau ca exista un suport neurologic al experientelor subiective de natura religioasa, spirituala sau mistica.

Surprinzator, desi mult timp s-a crezut contrariul, un studiu recent incearca sa infirme faptul ca credinta reprezinta o aparare impotriva depresiei. O echipa de cercetatori condusa de Michael King de la Universitatea College din Londra, publicat in luna septembrie in Psychological Medicine au analizat un grup de 8318 de persoane din sapte tari. Persoanele cu cele mai mari convingeri spirituale au fost de doua ori mai predispuse unei depresii majore pe parcursul anului.

In realitate insa, legatura dintre depresie, credinta si ADN este foarte putin inteleasa.

Religiile monoteiste sunt foarte reticente in domeniul neuroteologiei, budistii insa s-au dovedit a fi entuziasmati. Timp de un deceniu, Dalai Lama a manifestat o adevarata pasiune pentru aceasta stiinta, participand la conferinte privind controlul creierului si sentimentele religioase.

Neuroteologia a starnit, asa cum era de asteptat, numeroase controverse si curente de opinie. Adeptii religiei cred ca teoria ar intari opiniile ateiste: daca putem explica experienta religioasa pur si simplu ca pe un fenomen al creierului, atunci nu avem nevoie sa credem ca exista Dumnezeu. Dar oamenii de stiinta sustin ca incearca doar sa inteleaga cum poate creierul uman sa genereze experiente spirituale.

Desi neuroteologia se afla oarecum in cautarea lui Dumnezeu, multe intrebari din aceasta sfera spirituala raman inca fara raspuns. Cine este Dumnezeu? Exista viata de apoi? Exista suflet? Poate ca egoismul specific uman ne-ar putea face sa credem ca suntem mai mult decat suntem.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Credinta AND depresie, #neuroteologia creier credinta, #studii neuroteologie spiritualitate , #creier