Ziare.com

Premiera in lumea stiintifica: creierul uman are o harta a numerelor!

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 22:22

   

Premiera in lumea stiintifica: creierul uman are o harta a numerelor!
Pentru prima data, oamenii de stiinta au descoperit in creierul uman o "harta" pentru perceperea numerelor.

Pana acum, stiinta cercetase si descoperise harti topografice pentru simturile primare, cum ar fi vederea, auzul si atingerea (simtul tactil), insa acum e prima oara cand a fost descoperita harta pentru perceperea numerelor si numarare sau acordarea de sens numerelor.

Aspectul hartii este important pentru comunicarea mai eficienta intre neuronii care realizeaza sarcini similare, au relatat oamenii de stiinta pentru Times of India.

Studiile efectuate pe maimute au aratat ca anumiti neuroni din cortexul parietal, situat in partea din spate a creierului, au devenit activi cand animalele au privit o serie de elemente.

Desi oamenii de stiinta suspectau de mult ca exista o harta pentru numarare, ei au descoperit-o abia in urma efectuarii acestor studii.

Cercetatorul Ben Harvey, un neurolog de la Universitatea Utrecht din Olanda si echipa sa de cercetare au introdus subiectii intr-un scanner RMN si le-a proiectat niste puncte pe un ecran. Aceste puncte variau ca numar in timp. S-a demonstrat astfel ca anumiti neuroni din cortexul parietal au devenit activi. Rezultatele s-au dovedit a fi satisfacatoare, confirmand aceasta teorie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2890 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Confirmare

Ce se descopera de unii prin cercetari stiintifice actuale, sunt descoperite prin intuitie cu mii de ani,sau sute de ani in urma.Iamblichos cu multi ani in urma in Teologia aritmeticii,scria ca numerele pot fi considerate ca principii prime.Prin faptul ca numerele "vin"de obicei inaintea corpurilor,exista posibilitatea de a intelege unele lucruri complexe cum ar fi alegoria umbrei din Pestera lui Platon.La Platon "imaginile"din mintea omului reflecta izvorul universal din mintea Artizanului Divin (adica o Inteligenta Absoluta=DUMNEZEU).Si la Nicomahos DUMNEZEU coincide cu Unul, cu Monada,din moment ce El este in germene in tot ce exista.Am putea spune ca monoteismul este inscris in harta creierului uman.Si la pitagoricieni se arata ca monada era numita "intelect"deoarece sustineau ca intelectul este inrudit cu Unul,iar dintre toate virtutile,ei au legat monada de intelepciunea morala,caci ce este fara cusur este Unul.Monada era spirit,deoarece diada era legata de materie,care este nedefinita si lipsita de forma,ea putand primi forma de la monada.Experientele facute de cercetatorul Ben Harvey, neurolog de la Universitatea Utrecht din Olanda,cu puncte proiectate,este similar celui folosit din antichitate in care Tetraktys-ul pitagoreic este prezentat printr-o grupare de puncte,dar in forma triunghiulara.Nu ni se spune daca in acest experiment punctele erau prezentate haotic sau intr-o anumita forma.Mai retinem ca neuronii din cortexul parietal au devenit activi,deoarece acest lucru este foarte important si vine in completarea altui studiu facut cu mai multi ani in urma la Universitatea din Queensland, Australia.Si acest studiu indica ca abilitatea umană de a se ghida prin zone necunoscute - traduse in mod popular prin spirit de orientare sau intuitie/instinct - este explicată stiintific de dr Oliver Baumann, autorul studiului publicat in ultimul număr al revistei de specialitate "Journal of Neuroscience",plaseaza tot in cortexul parietal ,aceste functionalitati.

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor