Mituri despre sanatate

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 18:27
3343 citiri
Mituri despre sanatate

Intre atatea emailuri cu continut ce tine de sanatate, intre atatea siteuri si prieteni sau rude mai mult sau mai putin informate, dar toti cu pilde "verificate" in ceea ce priveste sanatatea, nici nu mai stii ce sa crezi.

E vreo legatura intre a-ti pocni degetele si artrita? Plombele cu mercur sunt periculoase? Mancatul seara ingrasa? Exercitiile fizice pe stomacul gol sunt mai eficiente? Sunt doar cateva dintre cele mai comune intrebari la care raspunsul "pare scris in stele". Fara explicatii, orice vanzatoare de la colt pare sa stie raspunsul.

Prevention incearca sa faca lumina in aceasta nebuloasa, cerand parerea mai multor specialisti.

Exercitiile pe stomacul gol sunt mai eficiente in cura de slabire?

Da, insa nu te astepta la miracole. Cand faci sport, organismul arde atat grasimi, cat si carbohidrati. Studiile recente au aratat ca, exersand pe stomacul gol, se ard cateva calorii in plus, pentru ca lipsesc carbohidratii care ar fi ajuns in organism daca ai fi mancat. Din pacate, diferenta este foarte mica, nesemnificativa cand vine vorba despre masura la haine.

Mai multa apa te ajuta sa scazi in greutate?

Doar daca apa te ajuta sa mananci mai putin. Adaugand doar apa aceleiasi diete nu vei slabi. Insa daca inlocuiesti sucurile dulci de pe parcursul zilei cu apa, se va vedea curand diferenta.

Mancarea picanta accelereaza metabolismul?

Am vrea noi! Metabolismul este determinat de gen, inaltime, greutate, varsta etc. Asta chiar daca temperatura corpului creste pe moment si inima bate putin mai repede atunci cand consumam ceva iute. Pe termen lung, insa, nu sunt schimbari notabile.

Daca-ti trosnesti degetele vei face artrita?

Nu. Daca deja suferi de osteoartrita, cu siguranta nu are nicio legatura cu acest tic nervos. Un studiu realizat la Mount Carmel Mercy Hospital, in Detroit, a comparat 74 de persoane cu varsta de peste 45 de ani, toate avand obiceiul de a-si trosni degetele de zeci de ani, cu alte 226 de persoane care nu aveau acest tic. Nicio diferenta in ceea ce priveste incidenta bolii nu a fost observata.

Insa exista un motiv pentru care ar trebui sa renunti la acest obicei. Acelasi studiu a aratat ca voluntarii din prima grupa aveau mai putina forta in degete, acestea fiind si mai proeminente, deformate, dexteritatea lasand de dorit. Cat despre osteoartrita, aceasta apare din cauze genetice si este dictata, de cele mai multe ori, de varsta.

Alcoolul, cand iei antibiotice, este periculos?

Cel mai bine este sa tii sticla de vin inchisa cand faci un tratament cu antibiotice. Nu ai de unde sa stii cum va reactiona organismul tau. Alcoolul poate interactiona cu anumite tipuri de antibiotice sau alte medicamente, cum ar fi Nizoralul, Metronidazolul, putand duce la stari de greata, crampe abdominale, dureri de cap, presiune arteriala scazuta, ritm accelerat al inimii si chiar probleme de respiratie.

E adevarat ca rujul poate contine plumb si poate duce la instalarea cancerului?

Testele realizate in SUA pe 10 sortimente diferite de ruj au aratat un nivel coborat de plumb, 0,09 pana la 3 parti dintr-un milion, o cantitate minima, cel putin comparativ cu alte produse folosite zilnic.

Mancatul dupa ora 21.00 ingrasa?

Da, dar nu in mod special, si nu pentru ca metabolismul se opreste brusc noaptea (un mit comun). Mai mult conteaza cat mananci, nu cand. Multe persoane mananca noaptea din plictiseala sau pe fondul emotiilor si nu pentru ca le-ar fi foame. Sfarsesc prin a consuma mai multe calorii decat ar avea nevoie pe parcursul unei zile, calorii care sunt pastrate in organism sub forma de grasime.

Plombele dentale care contin mercur sunt periculoase?

Probabil ca nu. Acestea contin un amestec de mercur, cositor si alte metale, cantitati infime de mercur fiind eliberate atunci cand sunt montate sau scoase, la fel ca si atunci cand mancarea este mestecata. Unii sustin ca ar putea da unele probleme de sanatate, de la Alzheimer, pana la scleroza multipla, mai ales in cazul copiilor. Totusi, autoritatile din domeniul sanatatii le considera sigure.

Poti cere insa sa ti se monteze plombe fara mercur, daca esti ingrijorat de efectul acestora asupra sanatatii.

5 mituri despre sănătate pe care să NU le mai crezi
5 mituri despre sănătate pe care să NU le mai crezi
Din dorință de a mânca cât mai sănătos și de a avea un stil de viață echilibrat nu mai observăm că unele idei care circulă la un moment dat, ajung să se transforme în reguli care ne...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#mituri sanatate, #pocnire degete, #apa cura slabire, #mancatul seara ingrasa, #plombe mercur periculoase , #cura ingrasare