Invata cum sa reduci riscul de dementa

Marti, 06 Iulie 2010, ora 08:03
4066 citiri
Invata cum sa reduci riscul de dementa
Weightlosscorner

Poate ti se pare prea devreme sau nepotrivit sa te gandesti la asa ceva, dar stiai ca specialistii sugereaza ca, incepand cu varsta de 35 de ani, ar fi bine sa iei in considerare cateva activitati care sa te fereasca de dementa?

E drept, nu te poti lupta cu varsta sau mostenirea genetica, principalele cauze adica, insa exista cateva sfaturi care, respectate, pot reduce cu 20% riscul aparitiei dementei.

Un grup de experti care a analizat peste 70 de studii facute in acest sens a venit cu cele mai importante recomandari care te pot ajuta, dupa cum arata BBC.

1. Fa miscare

Exercitiile fizice iti aduc beneficii la orice varsta. Indicat este sa faci cel putin 30 de minute de miscare pe zi, de cinci ori pe saptamana. Orice forma de miscare este binevenita; daca nu poti merge la sala, fa o plimbare in ritm vioi. In plus, exercitiile au rol in mentinerea si imbunatatirea starii generale de sanatate.

Abdomenul marit poate anunta dementa

2. Slabeste daca esti supraponderal

Obezitatea constituie un factor de risc in ce priveste dezvoltarea dementei, avand un impact major intre 35 si 65 de ani. Daca ai un Indice de Masa Corporala (IMC) care trece de 30, ar trebui sa faci tot posibilul ca sa mai slabesti. Obezitatea este de asemenea asociata cu diabetul de tip 2, cresterea colesterolului si a tensiunii arteriale.

3. Controleaza-ti tensiunea

Daca ai peste 40 de ani, antecedente de dementa in familie sau boli cardiovasculare, ar trebui sa incepi sa iti verifici in mod regulat tensiunea arteriala. Un rezultat mai mare de 140 cu 90 mmHg este ingrijorator. In acest caz, incearca sa faci mai multe schimbari in stilul de viata, care sa aiba ca finalitate scaderea tensiunii.

4. Redu colesterolul

Ca si hipertensiunea, un colesterol ridicat mareste riscul de a face accident vascular cerebral sau boli microvasculare, acestea fiind in legatura si cu dementa. Verifica-ti periodic colesterolul si fa tot ce poti ca sa nu depasesti valoarea de 5.0 mmol/l.

Forma corpului tradeaza predispozitia spre dementa

5. Nu fuma

Desi au existat studii care au concluzionat ca nicotina poate avea un efect protector in privinta riscului de a dezvolta dementa, fumatul este totusi daunator chiar si in aceasta privinta deoarece priveaza creierul de cantitatea necesara de oxigen.

6. Ai grija la alcool

Mai multe cercetari au demonstrat ca alcoolul, baut in cantitati moderate, protejeaza creierul, insa mai mult de doua pahare mici pentru femei si trei pentru barbati (cu vin) au in mod clar un impact negativ.

7. Adopta stilul mediteranean de a te hrani

Desi deocamdata nu sunt suficiente studii care sa arate ca dieta mediteraneana reduce riscul de dementa, exista cateva cercetari care sustin aceasta teorie. Un stil alimentar mediteranean presupune sa te axezi pe fructe si legume, cereale integrale, peste, ulei de masline si sa eviti alimentele procesate.

8. Fii activ din punct de vedere social

Unul din factorii care pot duce la aparitia dementei este singuratatea. Daca traiesti singur si esti destul de izolat social, ai si un risc mai mare de a face depresie si boli cardiovasculare.

9. Alte sfaturi

Consumul moderat de alcool previne dementa

Pentru a te feri mai mult de aceasta afectiune un efect pozitiv il au si exercitiile pentru creier (diferite jocuri, rebusuri, invatarea unei limbi straine), gradinaritul, tricotatul, suplimentele de vitamina B (desi despre aceasta nu s-a demonstrat inca sigur ca are beneficii in acest sens).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sfaturi dementa, #risc dementa, #reducere risc dementa, #cauze dementa , #dementa